Ophef om ‘verloten’ uitzendkrachten

1

Een uitzendbureau in Leusden heeft gisteren tien Oost-Europese uitzendkrachten ‘verloot’ onder groente- en fruittelers. Dat heeft geleid tot heftige reacties. Minister Asscher (Sociale Zaken) moest zelfs tekst en uitleg geven in de Kamer.

Het uitzendbureau Lugera in Leusden heeft gisteren een seminar georganiseerd om het werven van personeel uit Oost-Europa te promoten. Daarbij zijn als ludieke actie tien uitzendkrachten verloot. Lugera-directeur Gerard Koolen heeft tegenover de NOS laten weten niets verkeerds te zien in deze actie. ‘Onder bedrijven die personeel van ons inhuren, geven wij tien keer de eerste week werk van een uitzendkracht gratis weg. Wij betalen de uitzendkrachten gewoon en zij krijgen minstens het minimumloon.’ 

Maar FNV Bondgenoten reageerde woest. Mariëtte van der Neut (FNV Bondgenoten) noemt de actie ‘smakeloos’. ‘Dat hele seminar ademt de sfeer van mensenhandel’, zo citeert NOS haar.
Ook Asscher verwerpt de actie. ‘Het verloten van uitzendkrachten uit Oost-Europa aan werkgevers in de land- en tuinbouw is ‘een volstrekte miskenning van de waarde van mensen en werk”, zo zei minister Lodewijk Asscher vandaag in de Tweede Kamer op vragen van PvdA’er John Kerstens. Asscher beloofde dit soort praktijken aan te pakken.

Verdringing op arbeidsmarkt
Asscher was naar het wekelijkse vragenuur van de Kamer gehaald door D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. De minister zou volgens een mediabericht afstand hebben genomen van zijn opvatting dat Oost-Europese werknemers zorgen voor verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt. Asscher sprak dat tegen. Volgens hem hebben vooral jongeren en laagopgeleiden last van de komst van Polen en andere Oost-Europeanen, die vaak via schijnconstructies de in Nederland geldende arbeidsvoorwaarden ontduiken.

A1-verloning
Uitzendbureau Lugera maakt gebruik van zogenoemde A1-verloning. De uitzendkrachten krijgen minimaal het minimumloon van het land waar zij werken (Nederland), maar het uitzendbureau is officieel een Slowaaks bedrijf en betaalt dus sociale premies in Slowakije. Die premies zijn in Oost-Europese landen lager dan in Nederland, wat het inhuren van arbeidsmigranten goedkoper maakt.


Bron: ANP/NOS

Lees ook: Asscher: code oranje voor arbeidsmigranten heeft gewerkt

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

Reageer