Reacties op voorstel anoniem solliciteren

0

Vorige week maakte VVD bekend dat zij anoniem solliciteren mogelijk willen maken omdat het discriminatie op de arbeidsmarkt zou moeten voorkomen. De flexbranche reageerde met gemengde gevoelens.

Volgens het plan van de VVD hoeft een werkzoekende pas in een later stadium van de sollicitatie persoonlijke gegevens te verstrekken. De VVD zag eerder niets in deze methode. Maar volgens Kamerlid Van Nieuwenhuizen kan anoniem solliciteren worden ingevoerd als bedrijven daar vrijwillig aan mee willen doen.

Systeem
Het VVD-Kamerlid wees tijdens een debat over discriminatie op een systeem waarbij werkzoekenden vacatures krijgen aangeboden waarbij hun profiel voor 80 procent overeenkomt. Persoonlijke gegevens over de werkzoekende worden pas verstrekt zodra de werkgever interesse toont en de werkzoekende hier toestemming voor geeft. ‘Hierdoor wordt eerst een match gezocht op basis van competenties en pas daarna komen de persoonlijke gegevens in beeld’, aldus de VVD’er.

Flexbranche
In de LinkedIn-groep van Flexmarkt komen er verschillende reacties binnen op dit bericht. ‘Zeker in deze tijd waarin we niet om ‘leeftijdsdiscriminatie’ (ik schrijf het voorzichtig) heen kunnen. Zou een anonieme sollicitatie van een werknemer van 55+ met een dijk van een CV (opleiding, kennis, ervaring) daardoor wel de eerste schifting van onze recruiters overleven?’, schrijft een bezoeker. Een ander lid van de LinkedIn-groep is het daar niet mee eens: ‘Denk je werkelijk dat je door het weglaten van je geboortedatum er wel doorheen komt? Er zijn wel meer kenmerken aan een cv waaraan je dat kunt zien.’

Asscher
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher ziet ook weinig in het plan en wacht een eerder aangevraagd advies van de SER af. Een maand geleden vroeg het kabinet wat de sociale partners kunnen doen om discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden.

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer