Roemenen en Bulgaren tot 2014 werkvergunning nodig

0

Zolang de werkloosheid stijgt en een recessie dreigt, wil het kabinet Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten niet soepeler toelaten. Daarom wordt vastgehouden aan de afspraak in het regeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV dat tot 1 januari 2014 een werkvergunning nodig blijft voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije.

De ministerraad heeft vrijdag hiertoe besloten op voorstel van minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Volgens het kabinet is het onwenselijk dat het bedrijfsleven steeds meer personeel uit het buitenland haalt als er ongeveer 500.000 mensen met een uitkering zijn, die kunnen werken.

Een van de 10
Nederland is een van de tien EU-lidstaten die de toegang van Roemenen en Bulgaren nog beperken. Den Haag moet voor 31 december besluiten of het die beperkingen wil handhaven, wat dan nog maximaal 2 jaar kan.

Grotere toestroom dan verwacht 
De toestroom van werkzoekenden uit Oost-Europa is de afgelopen jaren groter dan verwacht geweest. Volgens schattingen zijn nu tussen de 286.000 en 325.000 van deze migranten, veelal Polen, in Nederland.

Overlast 
Het kabinet is nog bezig met de aanpak van problemen die dit heeft meegebracht, zoals uitbuiting van de migranten en overlast in bepaalde woonwijken. Kamp: "Dan moeten niet tegelijkertijd nog meer arbeidsmigranten naar Nederland komen.” Als de grenzen voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije volledig opengaan, worden uit deze EU-landen nog eens 20.000 migranten verwacht.

‘Achterhoedegevecht’ 
In de Tweede Kamer zijn ook zorgen over de stroom Oost-Europese arbeidsmigranten. Alleen GroenLinks en D66 zijn tegen verdere beperkingen voor Roemenen en Bulgaren. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver spreekt van een "achterhoedegevecht”, omdat van Europa de grenzen in 2014 toch open moeten.

Aanpak malafide uitzendorganisaties 
Kamp moet zich volgens Klaver richten op aanbevelingen van de tijdelijke commissie Lessen uit recente arbeidsmigratie, waarin een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66 is vertegenwoordigd. Zo wordt gepleit voor een hardere aanpak van malafide uitzendorganisaties. De minister bekijkt of dit kan.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer