Ruim 60% van de zzp’ers werkt onder het gewenste tarief

0

Het kostendekkende tarief dat een zzp’er moet vragen om dat gewenste bruto inkomen ook te kunnen bereiken blijkt € 49,92 per uur te zijn. Bijna 60% van de zzp’ers werkt momenteel echter onder het kostendekkende tarief.

Het gewenste bruto maandinkomen van zzp’ers is gemiddeld € 2.850,- (dit is het inkomen voor belasting). Het kostendekkende tarief dat een zzp’er moet vragen om dat gewenste bruto inkomen ook te kunnen bereiken blijkt € 49,92 per uur te zijn. Dit komt omdat een zzp’er gemiddeld slechts zo’n 29 uren per week kan declareren bij een klant. De overige tijd, gemiddeld 12 uur per week, gaat op aan onbetaalde werkzaamheden zoals acquisitie, ontwikkeling en administratie.

Hoge kosten
Verder blijken de kosten voor het uitoefenen van zijn vak hoog te zijn; bijna € 25.000,- per jaar. Deze kosten moet een zzp’er doorberekenen in zijn of haar tarief. Aan pensioen en verzekeringen is een zzp’er jaarlijks ongeveer € 8.500,- kwijt waarbij AOV (€ 3.950,-) en pensioenvoorziening (€ 3.750,–) de belangrijkste kostenposten zijn. De beroepskosten zijn gemiddeld zo’n € 16.800,- per jaar.Het grootste bedrag hiervan zijn de vervoerskosten. Auto, trein, vliegtuig en andere transportmiddelen kosten gemiddeld 6300 euro per jaar; bedrijfshuisvesting kost gemiddeld zo’n € 2.900,- per jaar; kennisontwikkeling en opleidingen kost gemiddeld € 2.900,- per jaar; aquisitie en productontwikkeling kost jaarlijks € 1.850,- per jaar; administratie en fiscale kost zijn gemiddeld € 1.450,- per jaar; telecommunicatie kosten zijn zo’n € 1.400,- per jaar.

Lager tarief
Zzp’ers rekenen in de praktijk op dit moment een lager tarief dan zijn of haar kostendekkende tarief; een kwart (24%) heeft een kostendekkend tarief en 18% van de zzp’ers heeft een winstgevend tot zeer winstgevend tarief. Een substantieel deel van de zzp’ers (38%) heeft een tarief dat meer dan 25% lager is dan het kostendekkende tarief. Deze groep kan op de lange termijn alleen overleven als zij besparen op pensioen, sociale verzekeringen en ontwikkeling.

Via de uurtariefmodule op www.zzptarief.nl zijn sinds 2010 bijna 700.000 berekeningen gemaakt door zzp’ers om hun kostendekkende tarief te berekenen. Ook opdrachtgevers kunnen deze module gebruiken om te berekenen wat een zzp’er zou moeten kosten in relatie tot een werknemer in loondienst.

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer