Tweede Kamer bezorgd over flexarbeid, wil hoorzitting

0

De Tweede Kamer gaat zich buigen over de gevolgen van een toenemend aantal flexwerkers op de arbeidsmarkt en over de verschillende vormen van flexarbeid. De Kamer vreest problemen.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft dinsdag brede steun gekregen voor het houden van een hoorzitting over de positie van tijdelijke krachten en de verschillende vormen van flexarbeid: van uitzendkrachten, zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) tot het werken via zogeheten payrollconstructies.

‘Naderende banencrisis’
Tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken waarschuwde Klaver al voor "de naderende banencrisis”. Bij de vorige economische crisis zijn de klappen op de arbeidsmarkt voor een groot deel door flexwerkers opgevangen. Hij stelt dat nu ruim een derde van de werkenden in Nederland op tijdelijke basis werkt. Dat wordt steeds meer door de behoefte van werkgevers aan meer flexibiliteit om schommelingen in het werk op te vangen.

Investeren in scholing en ontwikkeling flexkrachten 
Het GroenLinks-Kamerlid vreest problemen voor de toekomst als deze trend op dezelfde manier doorzet. Volgens hem wordt nu te weinig geïnvesteerd in scholing en de ontwikkeling van flexkrachten om ze opgewassen te laten zijn voor de veranderende vraag op de arbeidsmarkt.

Kwetsbare positie 
Meer partijen vragen al langer aandacht voor de kwetsbare positie van flexwerkers. Zo wees PVV’er Ino van den Besselaar bij de begrotingsbehandeling op het fenomeen ‘draaideurpersoneel’ en ‘draaideurcontracten’. Volgens hem kan een werkgever nu te makkelijk voorkomen dat hij een vast dienstverband moet aanbieden na drie tijdelijke contracten door tussentijds iemand drie maanden op straat te zetten.

Soepeler ontslagrecht 
D66 pleit al tijden voor een soepeler ontslagrecht. Dat zou nodig zijn om te voorkomen dat werkgevers steeds huiveriger worden om personeel in vaste dienst te nemen en steeds vaker op flexkrachten overstappen.

Minimumtarieven 
De PvdA wil weer minimumtarieven voor zzp’ers. Die moeten voorkomen dat zelfstandigen voor minder dan het minimumloon aan het werk worden gezet en ander personeel verdringen. Ook moeten de zzp’ers zo beter in staat worden gesteld om zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en om te sparen voor hun pensioen. Zzp-vakbonden vrezen echter dat minimumtarieven juist zullen zorgen voor prijsdruk op de tarieven van de zzp’ers.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer