Uitzendkrachten uit Duitsland reden forse groei ‘grenspendel’

0

Een groeiend aantal mensen reist dagelijks vanuit België of Duitsland naar Nederland om te werken. Er waren begin vorig jaar 90.000 van deze grensarbeiders, fors meer dan in 2005.

Dat stelt André Corpeleijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het NederBelgisch Magazine, een maandblad voor Nederlanders in België. In 2005 ging het nog om 35.000 van deze forensen, hoewel dat cijfer toen alleen sloeg op werknemers die in het ziekenfonds vielen. "Houdt men hiermee rekening, dan blijft toch de conclusie dat de grenspendel naar Nederland tussen 2005 en 2009 fors is toegenomen."

De toename komt vooral door uitzendkrachten vanuit Duitsland. Een kwart van de grenspendel bestaat uit uitzendkrachten. Dit is een hoog percentage, aangezien in Europa slechts 2 procent van de werknemers als uitzendkracht werkt. Het CBS noemt verder de toenemende mobiliteit en de relatief gunstige situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt en de toenemende grensoverschrijdende samenwerking.

De grenspendel van België en Duitsland naar Nederland bestaat voor bijna de helft uit werknemers met de Nederlandse nationaliteit. Bijna driekwart van deze groep is sinds midden jaren negentig vanuit Nederland de grens over getrokken. De laatste jaren zijn steeds meer Nederlanders net over de grens in België en Duitsland gaan wonen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer