Uitzendwerk 65-plussers is groeiende trend

0

De vitale senior kan terecht bij steeds meer gespecialiseerde uitzendbureaus. Bij uitzendkoepel NBBU zijn op dit moment ruim 90 uitzenders voor senioren aangesloten. De ABU kan geen precies getal noemen, maar ziet het aantal bureaus voor 65-plussers wel stijgen.

De meeste ouderen melden zich aan bij zo’n bureau omdat ze niet achter de geraniums willen zitten. ‘65-plussers willen graag een reden om uit bed te komen’, aldus de NBBU. Maar een 40-urige werkweek met veel stress willen de meesten niet meer, dus is een kleinere en flexibele baan via een uitzendbureau een uitkomst. Een klein deel van de werkende 65-plussers doet dat uit economische noodzaak, omdat ze anders niet kunnen rondkomen.

Nieuwe carrière
Een van de jongste uitzendbureaus voor 65-plussers is Pittig in Amsterdam. Het bureau werd in 2011 opgericht door marketingman Niels Oudega. Zijn moeder begon na haar pensioen (als fysiotherapeut) op haar 70e een nieuwe carrière als verkoopster. Uit marktonderzoek bleek dat er veel meer mensen zoals Oudega’s moeder waren. Zo begon uitzendbureau Pittig.

Loyaliteit
Het bureau is een succes, zegt Suzanne Breems van Pittig. Bedrijven vragen er zelf om tijdelijke werknemers en ook melden zich steeds meer kandidaten aan. ‘Werkgevers waarderen het gevoel van loyaliteit dat ouderen vaak hebben, evenals hun kennis en ervaring.’ De banen die ze vervullen, lopen sterk uiteen: van suppoost in het Paleis op de Dam, surveillant bij schoolexamens tot medewerker op een callcenter.

Hoogopgeleid
Uitzendbureau 65plus, opgericht in 1975 en naar eigen zeggen het oudst en het grootst, bemiddelt ook voor hoogopgeleide senioren. Het zijn bijvoorbeeld juristen, architecten of wetenschappers, die hun kennis nog volop willen benutten en ‘fluitend naar hun werk gaan’, zegt Bart Veltman van 65plus. Hij ziet ook daar een groeiende trend, vooral onder het aantal vrouwen dat wil doorwerken.

Payrollcontructie
De uitzendbureaus zijn ook een uitkomst in gevallen waar de bedrijfs-cao voorschrijft dat de werknemer met 65 verplicht ‘eruit’ moet, ook al zit hij nog midden in een project, vertelt Veltman. De werknemer kan dan via een payrollconstructie zijn werk toch afmaken.

Steeds vaker blijven mensen na het bereiken van de pensioenleeftijd aan het werk. Uit cijfers van het CBS blijkt dat begin dit jaar 182.000 mensen van 65 jaar en ouder actief waren op de arbeidsmarkt. Begin 2011 waren dat er nog 129.000 en in 2009 76.000.

ANP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer