Vakantiewerk: meer ‘brains’ dan ‘handjes’ gevraagd

0

Het traditionele banenaanbod voor vakantiekrachten is in rap tempo aan het veranderen. Door digitalisering van de economie wordt van studenten steeds meer ‘brains’ in plaats van ‘handjes’ gevraagd.

Dat stelt Start People, dat een nieuwe categorie banen ziet voor studenten dankzij hun kennis van social media, apps of andere digitale tools.

Nieuwe economie
Studenten zijn traditioneel populaire vakantiekrachten omdat ze snel inzetbaar zijn en zonder al te veel begeleiding productief zijn. Daarom worden ze in vakantieperiodes vaak ingezet in de industrie en de logistieke sector op banen waarin ze gemakkelijk kunnen meedraaien.
En nog altijd werken studenten achter de bar en aan de lopende band, maar steeds vaker worden ze ingezet op functies die de digitalisering van de nieuwe economie reflecteren. ‘Dat zijn banen waarbij je bijvoorbeeld kennis van social media, apps of andere digitale tools nodig hebt’, zegt Liesbeth Griffioen, landelijk manager van ASA, onderdeel van Start People.

Banenaanbod studenten verandert
Volgens Griffioen is het banenaanbod voor studenten sterk aan het veranderen. ‘We zien dat ze vaker worden ingezet in sectoren of banen die de afgelopen jaren zijn in het digitale tijdperk zijn ontstaan. Zij hebben vaak ervaring op dit terrein en zijn bovendien handiger met digitale tools dan andere, oudere werknemers.’ ASA levert bijvoorbeeld studenten die teksten schrijven voor vakantie- en boekingssites. Ook worden er studenten geplaatst bij een bedrijf dat zonnepanelen verkoopt. ‘De studenten bekijken via Google Maps het dak van een huis en berekenen aan de hand van de stand van het dak en zonnepanelen de besparingen die een zonnepaneel kan opleveren.’

Ook kleinere bedrijven
De bedrijven waar deze studenten terechtkomen zijn niet per se de grote, gevestigde namen, maar evenzeer kleinere spelers die inspelen op de mogelijkheden van dit tijdperk waar relatief kleine spelers dankzij de digitale mogelijkheden een grote markt kunnen bedienen.

Vraag vakantiekrachten afgenomen
De afgelopen jaren is de vraag naar vakantiekrachten afgenomen. Dat kwam volgens Start People niet zozeer door de economische crisis, maar door meer structurele oorzaken als de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt en de dalende vraag naar ongeschoold werk. ‘Die trend is nog steeds zichtbaar, maar wordt nu gelukkig deels gecompenseerd door nieuwe banen in de digitale economie’, aldus Griffioen.
De digitalisering van de economie zorgt er ook voor dat er vraag is naar vakantiekrachten in meer traditionele sectoren, zoals bijvoorbeeld in distributie en logistiek. Door de enorme groei van webshops is er bij veel distributiecentra die orders voor de shops afhandelen een grote vraag naar vakantiekrachten.

Bron:  Start People

Lees ook: Het klassieke hoogseizoen is op zijn retour

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer