Jongeren keuze uit duizenden vacatures voor vakantiewerk, piek moet nog komen

0
Na het schooljaar grijpen jongeren de vakantieperiode aan om extra bij te verdienen. Voor ‘opgeruimde’ personen is volop werk. Er is namelijk veel vraag naar banen als huishoudelijke hulp en schoonmaker, maar ook naar kassamedewerkers en verkopers. Dit blijkt uit een arbeidsmarktanalyse van Tempo-Team. Het populairst onder jongeren is logistiek werk, dus werken in een magazijn of bezorging van maaltijden, boodschappen en pakketjes.
Het aantal vacatures geplaatst in juni 2023 voor vakantiewerk is ongeveer even hoog als vorig jaar. 
De piek in het aanbod van vacatures voor vakantiewerk ligt meestal in juli. Bart van Krimpen, arbeidsmarktanalist van Tempo-Team: “In het algemeen zien we zien dat jongeren veel werken. Maar liefst 70 procent van de jongeren van 15 tot 20 jaar doet betaald werk naast school of opleiding. In vergelijking met tien jaar geleden was dat nog maar 60 procent. In andere landen werken jongeren helemaal niet zo veel.”

Top-vijf vacatures vakantiebanen

Indien jongeren een bijbaan hebben, kunnen ze in de vakantie vaak extra uren maken. De afgelopen drie maanden (april – juni) verschenen er al 11.500 vacatures online voor vakantiewerk. En de piek moet nog komen.
Top-vijf vakantiebanen – gehele arbeidsmarkt
  1. Huishoudelijke hulp, interieurverzorger, medewerker housekeeping (2231 vacatures)
  2. Kassamedewerker, verkoopadviseur, verkoopmedewerker (1873)
  3. Heftruckchauffeur, lader, magazijnmedewerker (959)
  4. Supermarktmedewerker en vulploegmedewerker (445)
  5. Inpakker en medewerker wasserij (337)
Bron: Jobdigger
Bij Tempo Team zelf bestaat de top 5 vakantiebanen uit: Magazijnmedewerker/orderpicker, Productiemedewerker, Schoonmaakmedewerker, Administratief medewerker en Runner/ Medewerker bediening.

Schaarste horeca loopt op

Met bijna 15.000 openstaande online horeca vacatures (vaste, tijdelijke en vakantiebanen) groeit de vraag naar medewerkers in de horeca. Het aanbod van werk in de horeca is deels seizoensafhankelijk: met beter weer worden meer mensen gezocht. In die zin is het logisch dat ook afgelopen maanden de vraag weer opliep, alhoewel minder scherp dan 2022. Na de pandemie groeide de economie überhaupt harder dan in 2023.
Qua ontwikkeling van cao-lonen in de horeca lijkt er sinds de coronapandemie sprake van een inhaalslag. De cao-lonen zijn gemiddeld 6% gestegen, met uitschieters van 8% in januari, februari, maart 2023.
Opmerkelijk genoeg meldde Indeed eerder deze week juist een daling van het aantal vacatures in de horeca. Mogelijk is er in de branche wel veel behoefte aan personeel, maar doen werkgevers niet meer de moeite om deze vacatures op Indeed te plaatsen, omdat er toch geen reacties op binnenkomen.

Werkplezier en salaris belangrijk

Uit onderzoek van Tempo-Team blijkt dat salaris steeds belangrijker wordt bij de keuze van vakantiewerk. Maar ook werkplezier is belangrijk. Dat houdt in: leuke collega’s, een fijne werksfeer en verantwoordelijkheden die bij een werknemer passen. Van Krimpen: “En daarin zou de horeca weer aantrekkelijker kunnen zijn. Daar ga je met z’n allen na afloop een drankje drinken.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer