Hoe kan het handhavingsmoratorium op de wet DBA wordt opgeheven, terwijl er niets is veranderd aan de redenen waarom de fiscus al acht jaar niet ingrijpt? In aanloop naar een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer spreekt de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) haar zorgen uit.
De Belastingdienst heeft de opdracht gekregen om per 1 januari 2025 te gaan handhaven op schijnconstructies, en zo het handhavingsmoratorium op de Wet DBA op te heffen. “De redenen die ten grondslag liggen aan de totstandkoming van dat moratorium, acht jaar geleden, zijn echter nog onveranderd”, schrijft de belangenorganisatie voor zelfstandigen in de zogenoemde position paper. “En ook de wijze waarop de Belastingdienst wil gaan handhaven is onveranderd. De beoogde opvolger van de wet DBA, de conceptwet VBAR, ligt momenteel bij de Raad van State voor advies. Het is nog niet duidelijk of, en zo ja, in welke vorm, deze nieuwe wetgeving er gaat komen. Maar eventuele nieuwe wetgeving gaat er hoe dan ook niet zijn vóór 1 januari 2025. Wat wordt dan de basis en wat zijn de uitgangspunten waar de Belastingdienst op gaat handhaven?”
VZN is tegen opheffing van het moratorium “zolang er geen nieuwe regelgeving is, in de vorm van een rechtsvermoeden van werknemerschap met een daarbij horende tariefgrens als richtsnoer voor handhaving”. Daarmee doelt de belangenclub op schijnconstructies waarbij werkenden zich inschrijven als zelfstandige, maar onvoldoende betaald krijgen en weinig tot geen autonomie hebben op het gebied van tarieven, taken, werktijden en locaties. “Gerichte handhaving bij lage tarieven kan hieraan bijdragen.”
Handhaving start: waar moet je op letten?
Op het FlexForward-event op 15 oktober vertelt advocaat Hendarin Mouselli over het stopzetten van het handhavingsmoratorium. Waarmee moet je rekening houden bij het bemiddelen (en inlenen) van zzp’ers? Ook zal Hendarin een aantal flexbedrijven bespreken waar de Belastingdienst al een (inventariserend) kopje koffie kwam drinken.
33 euro per uur
VZN wijst op het onderdeel ‘rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst’ in de conceptwetgeving VBAR, dat de belangenorganisatie steunt. Daarin staat dat bij een tarief onder de 33 euro per uur zelfstandigen die dat wensen, de mogelijkheid krijgen om een arbeidsovereenkomst te claimen. “Daarmee worden de schrijnende gevallen van schijnzelfstandigheid eruit gehaald”, aldus VZN. “Wij adviseren de politiek daarom om de wet VBAR op te knippen en het deel met betrekking tot het rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst per wet te verankeren. Zodra die wet er is (…) kan de Belastingdienst de handhaving starten bij opdrachtgevers die tarieven betalen aan zzp’ers onder dit niveau.”
VZN ziet graag meer onderzoek naar mogelijkheden om zelfstandigen “te stimuleren en te faciliteren in het opbouwen van een bedrijfsbuffer, van waaruit zij hun sociale- en ondernemersrisico’s kunnen afdekken”. “Dit zorgt ervoor dat alle werkenden in Nederland, ongeacht hun contractvorm, bijdragen aan en kunnen terugvallen op passende sociale zekerheid.” Ideeën over een dergelijke buffer werkte VZN al eerder uit in een manifest.
Voor het rondetafelgesprek op 5 september hebben ook vakbond FNV en branchevereniging ABU een position paper ingestuurd. Die zijn te raadplegen op de website van de Tweede Kamer.
Lees ook Fiscus controleert al op zzp-constructies: ‘Afspraken op papier zijn niet voldoende’