Fiscus controleert al op zzp-constructies: ‘Afspraken op papier zijn niet voldoende’

0

Officieel heft de Belastingdienst het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025 op, maar de fiscus is al begonnen met het controleren op schijnzelfstandigheid. Werkgevers krijgen nu nog een waarschuwing, later wordt dit een naheffingsaanslag en eventueel een boete.

Dat bevestigt de Belastingdienst tegen PW. De dienst gaat per 1 januari 2025 weer handhaven op arbeidsrelaties van zzp’ers. Zij moet dan bepalen of het om een ‘echte’ zzp’er gaat, of dat de arbeidsrelatie valt te kwalificeren als een dienstverband. In dat laatste geval moet de werkgever bijvoorbeeld loonheffingen afdragen.

Eerder was al bekend dat de Belastingdienst was begonnen met ‘kopjes koffie drinken’ met (uitzend)ondernemers om knelpunten in kaart te brengen, ondernemers te informeren en om het handhavingsproces straks te kunnen laten aansluiten bij praktijksituaties.

Als inspecteurs schijnzelfstandigen signaleren, geven zij een waarschuwing en krijgen bedrijven drie maanden de tijd om de situatie te verbeteren. Vooralsnog heeft dit geen verdere consequenties, maar vanaf het nieuwe jaar dus wel.

‘Het gaat om de praktijk’

“Alleen afspraken met de zzp’er maken en deze op papier zetten is niet voldoende”, zegt John Piepers, programmamanager handhaving arbeidsrelaties bij de Belastingdienst, tegen PW. “Het gaat erom hoe er in de praktijk wordt gewerkt. De Belastingdienst doet boekenonderzoeken en bekijkt de overeenkomst van opdracht. Alles weegt mee. Richt als HR dus een periodiek proces in waarbij je de thermometer in je arbeidsrelaties steekt. Wordt er nog gewerkt zoals afgesproken? Zo niet, dan moet je de opdracht aanpassen of een contract aanbieden.”

Hoe doe je het goed?

Waar moet je op letten bij het bemiddelen (en inlenen) van zzp’ers? Hoe voorkom je de forse naheffingen van de Belastingdienst? Op het FlexForward-event op 15 oktober geeft advocaat Hendarin Mouselli advies en bespreekt zij een aantal flexbedrijven die al een bezoekje kregen van de fiscus.

Meld je nu aan en ontvang 50% vroegboekkorting!

 

‘Aantal schijnzelfstandigen wordt overdreven’

“Hoewel er vrije vogels en vogelvrijen tussen zitten, helpt het niet om te stellen dat de helft van de zzp’ers een schijnzelfstandige is”, reageerde Marion van Happen, ceo van HeadFirst Group, vorige maand op een artikel in het FD. Uit een eigen berekening concludeerde Van Happen dat het om minder dan 17 procent moet gaan. “Het is belangrijk om de discussie te baseren op feiten en cijfers, want alleen dan kunnen we samen tot uitvoerbaar beleid komen dat écht werkt.”

De arbeidsbemiddelaar van zzp’ers wijst op de positieve bijdragen van zelfstandigen. Van Happen: “Hoewel er discussie is over de houdbaarheid van het sociale stelsel, tonen onderzoeken aan dat zelfstandig professionals positieve resultaten opleveren voor overheid, bedrijfsleven en werkenden zelf. Hoewel er minder premies worden betaald, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door hogere belastinginkomsten. Daarnaast kiest het merendeel van de zzp’ers heel bewust voor het ondernemerschap, is tevreden over de werkomstandigheden en zet zich graag in voor de Nederlandse arbeidsmarkt en economie.”

Lees ook Aantal interim opdrachten crasht: ‘Bedrijven beperken zich tot noodzakelijke expertise’

Over Auteur

Reageer