Aantal interim opdrachten crasht: ‘Bedrijven beperken zich tot noodzakelijke expertise’

0

Het aantal interim opdrachten heeft de laagste stand in drie jaar bereikt, maar de geboden tarieven blijven wel stabiel. Volgens platform Planet Interim zijn werkgevers voorzichtiger met hun uitgaven en focussen zij op noodzakelijke – dure – expertise.

Het aantal aangeboden opdrachten nam afgelopen halfjaar sterk af. Op Planet Interim, een matchingsplatform voor hoger opgeleide interim professionals, daalde de vraag in het eerste zes maanden van 2024 met 15 procent. “De onzekerheid veroorzaakt door de Wet DBA en Wet VBAR lijkt bij te dragen aan de afname van opdrachten”, verklaart oprichter en directeur Niels van Berkel.

De daling van de vraag is over de hele linie te zien, maar met name bij vakgebieden als Procurement & Logistics en Office & Facility Management, wat volgens Van Berkel kan duiden op “budgettaire beperkingen en economische onzekerheid”. Ook heeft hij het over “verzadiging van de markt” die een rol kan spelen.

Uurtarieven dalen niet mee

Opvallend is dat de dalende vraag zich nog niet lijkt te vertalen in dalende uurtarieven. In bijvoorbeeld Finance, Banking & Insurance en Legal & Tax blijven de geboden tarieven stabiel, of stijgen zelfs nog. Van Berkel heeft wel een verklaring voor deze paradox. “Bedrijven lijken voorzichtiger met hun uitgaven en richten zich mogelijk meer op specifieke, noodzakelijke expertise, wat resulteert in stijgende tarieven voor gespecialiseerde vaardigheden.”

Tegelijkertijd daalde het afgelopen halfjaar ook het aanbod van beschikbare interim professionals, wat de schaarste op de markt in stand houdt. “De markt past zich aan aan deze nieuwe realiteiten, met bedrijven die voorzichtig zijn met hun uitgaven en professionals die zoeken naar stabiliteit in een veranderende omgeving”, aldus Van Berkel.

DBA en VBAR

Er is veel ophef rondom de Wet DBA. Voor zzp’ers en opdrachtgevers is het nog altijd onduidelijk is of de modelovereenkomsten waarmee zij werken, voorkomen dat de Belastingdienst oordeelt dat er in fiscale zin sprake is van een dienstverband. De fiscus heft per 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium op en gaat vanaf dan dus weer handhaven op deze arbeidsrelaties.

Om de regels te verduidelijken, heeft toenmalig minister Karien van Gennip van SZW het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) naar de Raad van State gestuurd. In dit wetsvoorstel krijgen indicaties die wijzen op zelfstandig werken voor het eerst in de wet een eigenstandige rol bij het vaststellen van de juiste contractvorm.

Andere verklaring voor hoge tarieven

Uit onderzoek van Intelligence Group kwam eerder deze maand een andere verklaring naar voren voor de hoge tarieven van externe professionals. De Rijksoverheid en het bedrijfsleven in Nederland betalen jaarlijks miljarden euro’s te veel voor de inhuur daarvan, concludeerde de marktonderzoeker.

De oorzaak ligt bij organisaties die tarieven voor externen baseren op de salarisschalen van vaste medewerkers, in plaats van op de actuele marktprijzen voor zzp’ers en gedetacheerden. Ze hanteren hiervoor veelal een vaste ophoogfactor van 1,6 tot 2 keer het salaris van een vergelijkbare vaste medewerker. Omdat salarissen doorgaans stijgen en zelden dalen, stijgen de tarieven voor externen door deze koppeling automatisch mee, terwijl tarieven in de markt op dit moment stagneren of zelfs dalen.

“De koppeling van inhuurtarieven aan loon- en functiegebouwen is onwenselijk en inefficiënt”, zei ceo Geert-Jan Waasdorp hierover. “Alleen al bij de Rijksoverheid gaat het om 200 miljoen euro per jaar dat te veel betaald wordt, oftewel 10,50 euro per gedeclareerd uur.”

Lees ook Premies Werkhervattingskas 2025: grootste daling voor uitzendondernemingen

Over Auteur

Reageer