De premies Werkhervattingskas voor 2025 zijn vastgesteld. De premie Whk is een van de belangrijke bouwstenen van de kostprijs van uitzendkrachten. Henk Geurtsen (Experts in Flex) analyseert de veranderingen voor het komende jaar.
De premie Werkhervattingskas (Whk) is een premie die werkgevers in Nederland betalen om het risico van langdurige arbeidsongeschiktheid van hun werknemers te dekken. De beschikking Whk ontvangt iedere werkgever begin december voor het daaropvolgende jaar. De beschikking Whk geeft aan welk premiepercentage de werkgever moet afdragen ter dekking van de uitkeringen ZW en WGA die door het UWV worden uitbetaald.
De premiepercentages worden voor iedere werkgever apart vastgesteld. De premie bestaat uit twee componenten: de premie ZW en de premie WGA. Voor de berekening van de premiepercentages gebruikt de Belastingdienst de parameters die worden vastgesteld door het UWV.
Lees ook: 8 vragen over besparing vanuit de Werkhervattingskas
Premies Whk 2025
Naast de feitelijke premie is het ook interessant om te kijken naar de ontwikkelingen van de Whk-premie in de diverse sectoren. Dit geeft informatie over hoe de kostprijs van uitzendkrachten zich ontwikkelt ten opzichte van de kosten van eigen medewerkers bij inleners.
De ontwikkeling van de Whk-premie in de diverse sectoren is als volgt:
De Whk-premie in sector 52 (uitzendondernemingen) daalt in 2025 met 0,64 procentpunt ten opzichte van 2024. Hoe verhoudt zich dat tot andere sectoren?
Dit betekent dat de Whk-premie in sector 52 de grootste daling kent van alle sectoren in Nederland. In 2024 was dat beeld vergelijkbaar: toen kende sector 52 de op twee na grootste daling. Gemiddeld over alle sectoren stijgt de Whk-premie in 2025 van 1,4 naar 1,6 procent.
Meer ZW-betalingen voor uitzendorganisatie
De ZW-flexpremie in sector 52 daalt weliswaar met 0,9 procentpunt (van 4,13 naar 3,23 procent), maar daarbij moet wel aangetekend worden dat er meer ZW-betalingen voor rekening van de uitzendorganisaties komen door de cao-wijziging per 1 juli 2023, waarbij door ziekte van een uitzendkracht met uitzendbeding het dienstverband niet meer automatisch wordt beëindigd.
Het UWV schrijft hierover, in de nota Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2025, het volgende: “Sinds 1 juli 2023 kan door een wijziging in de cao voor uitzendkrachten bij ziekte niet langer een beroep op het uitzendbeding worden gedaan om de uitzendovereenkomst te beëindigen. In plaats daarvan bestaat recht op loondoorbetaling tot de in de uitzendovereenkomst overeengekomen einddatum. Deze cao liep tot 1 januari 2024. Omdat geen nieuwe cao voor uitzendkrachten is afgesproken voor 2024 blijft de huidige cao geldig tot 1 januari 2025. We gaan ervan uit dat het niet meer kunnen inroepen van het uitzendbeding bij ziekte ook na 1 januari 2025 nog van toepassing blijft.
“Deze cao-wijziging heeft als gevolg dat vanaf 2023 de uitkeringslasten in de sector Uitzendbedrijven dalen ten opzichte van de loonsom. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het gemiddeld werkgeversrisico in de periode 2021-2023 voor zowel de uitzendbedrijven als de overige sectoren. Hieruit blijkt dat de wijziging in de cao voor uitzendkrachten leidt tot een sterkere daling van het gemiddeld werkgeversrisico bij uitzendbedrijven dan bij bedrijven in de overige sectoren.”
Maximale premie ZW-flex daalt
Net als vorig jaar is er ook goed nieuws voor uitzendbureaus met een hoog ziekteverzuim: de maximale premie voor de ZW-flex daalt van 7,22 naar 5,65 procent. Dit is belangrijk bij de keuze tussen eigenrisicodragerschap voor de ZW, of het publieke bestel (dus via het UWV).
De maximale premie heeft zich de afgelopen jaren als volgt ontwikkeld:
Dit betekent dat voor diverse uitzendorganisaties, waarbij in het verleden het financieel (zeer) aantrekkelijk was om eigenrisicodrager te zijn, dit voordeel nu mogelijk omslaat naar een nadeel.
Gunstige ontwikkeling voor payrollbedrijven
De Whk-premie voor payrollbedrijven (sector 45) daalt in 2025 met 0,17 procentpunt. Hoe verhoudt zich dat tot andere sectoren?
Voor de payrollbedrijven ontwikkelt de Whk-premie zich in 2025 als “behoorlijk goed” ten opzichte van de meeste andere sectoren.
Henk Geurtsen is oprichter en partner bij Experts in Flex, dat de totale analyse van de Whk-premies gratis ter download aanbiedt.