Werkgevers voorzichtiger, Randstad ziet winst bijna halveren

0

De winst van uitzendconcern Randstad is in het tweede kwartaal bijna gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar 78 miljoen euro. Vooral in Duitsland verslechterden de resultaten: daar liep de omzet met 14 procent terug.

De omzet van Randstad daalde in het tweede kwartaal met 6 procent, naar iets meer dan 6 miljard euro. Werkgevers zijn voorzichtiger geworden met het aannemen van personeel en uitzendkrachten, aldus de uitzender. In de woorden van topman Sander van ’t Noordende: “De marktomstandigheden bleven in veel van onze werkgebieden uitdagend.”

In Italië, België, Spanje en Portugal zag Randstad de omzet groeien, maar net als in Duitsland liep de omzet in Nederland terug. “Het is nog steeds een harde wereld”, aldus Van ’t Noordende, die wijst op de inflatie en de rentestand als redenen waarom werkgevers minder investeren in personeel.

Dat de resultaten niet in de buurt komen van die in het recordjaar 2022, noemt Van ’t Noordende “een zachte landing van een heel hoge piek”.

kwartaalcijfers randstad noord-europa
In Duitsland daalt de omzet nog sterker dan in Nederland en ziet Randstad “nog geen tekenen van herstel”.

Hogere omzet, lagere kosten

Randstad zegt te hopen op een omzetstijging in het lopende kwartaal, en op een daling van de bedrijfskosten. In Noord-Amerika moet dit bijvoorbeeld worden bereikt met behulp van het overgenomen wervingsplatform Torc, dat uitzendkrachten aan werkgevers koppelt met behulp van AI.

Lees ook: Nederlandse werkgevers huiverig voor inzet AI

Voor het komende kwartaal hoopt Randstad dat de omzet in de andere landen waarin het concern actief is ook weer wat gaat stijgen en dat de bedrijfskosten iets afnemen. Dat moet in Noord-Amerika onder andere gebeuren met behulp van het recent overgenomen Torc, een wervingsplatform dat uitzendkrachten met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) aan werkgevers koppelt.

Vorige maand eindigde Randstad wel weer als eerste in de Top 100 Omzetranglijst van Flexmarkt. Achter de omzetcijfers van 2023 bleken grote verschillen te schuilen: waar bijvoorbeeld de brokers/managed service providers en de mkb-uitzenders in de lijst al jaren dubbelcijferige groeipercentages laten zien, blijven de grote, generieke uitzenders al jaren ver achter – in 2023 gingen ze er zelfs bijna 5 procent op achteruit.

Lees ook: Flexmarkt Omzetranglijst top 100: terug naar normaal?

Over Auteur

Reageren is niet mogelijk.