Waardering voor arbeidsmigranten groeit snel

0

De helft van de Nederlanders vindt dat arbeidsmigranten een positieve invloed hebben op onze economie. Dat is fors meer dan in december 2019, toen dit percentage nog op 30% lag. Mogelijke reden kan zijn dat men inziet dat arbeidsmigranten hard nodig zijn tijdens de coronacrisis.

Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl onder 1.500 respondenten, in opdracht van KAFRA Housing, een uit OTTO Work Force voortgekomen organisatie die huisvesting voor arbeidsmigranten realiseert.

Arbeidsmigranten noodzakelijk

Het onderzoek toont ook op andere vlakken een positieve tendens. Zo stelt 59% van de ondervraagden dat arbeidsmigranten noodzakelijk zijn, tegenover 45% in december vorig jaar. Daarnaast geeft 71% aan dat arbeidsmigranten het werk doen dat Nederlanders niet willen doen. In december 2019 was dat 55%.
De stelling dat arbeidsmigranten banen inpikken van Nederlanders wordt nu door minder mensen onderschreven. In december 2019 was 37%, in april 2020 is dat 30% en in 2015 57%.

Positiever door coronacrisis

Frank van Gool, ceo van OTTO Work Force: “Wij vinden het ontzettend belangrijk om te weten hoe Nederlanders denken over arbeidsmigranten. De positieve tendens die uit de cijfers spreekt herkennen wij ook in de dagelijkse praktijk. Wij hebben de arbeidsmigranten gewoon keihard nodig in ons land. Dat blijkt ook in deze corona-tijd. De distributiecentra van de supermarkten draaien op volle toeren en het werk wordt grotendeels door arbeidsmigranten verricht. Je ziet overigens dat de waardering vooral ook toeneemt onder de jongeren; 18% van de Nederlanders onder 25 jaar is de afgelopen weken positiever geworden over arbeidsmigranten.”

lees ook: ‘Corona en de oorlog om de arbeidsmigrant’

Nog veel onbekendheid

Opvallend is volgens Van Gool wel dat Nederlanders nog altijd onbekend zijn met het aantal arbeidsmigranten. Een vijfde van de ondervraagden heeft geen idee hoeveel dit er zijn in Nederland, bijna een derde schat dat het minder is dan 100.000, terwijl deskundigen het werkelijke aantal arbeidsmigranten in ons land schatten op 500.000 of meer. Daarnaast schat bijna de helft dat het percentage arbeidsmigranten werkzaam in distributiecentra van de grote supermarktketens op minder dan 40% ligt. In werkelijkheid ligt dat percentage ruim boven de 60%.

Lees ook: Het Kenniscentrum Arbeidsmigranten voor betere beeldvorming

Gezondheid arbeidsmigrant

Actueel thema binnen het onderzoek is ook de vraag wie er verantwoordelijk is voor de gezondheid van de arbeidsmigrant. Een meerderheid vindt dat de arbeidsmigrant zelf (58%) en de werkgever (52%) hiervoor verantwoordelijk is, op afstand gevolgd door het uitzendbureau (36%) en de huisvester (29%). Frank van Gool: “Die vraag naar gezondheid hebben wij toegevoegd vanwege de actualiteit. Als uitzendbureau en als huisvestingsorganisatie nemen wij op tal van manieren onze verantwoordelijkheid, maar het effect daarvan staat of valt bij de opstelling van de werkgever en het verantwoordelijkheidsgevoel van de arbeidsmigrant zelf. In de praktijk zien we dat die samenspel heel goed functioneert.”

Problemen arbeidsmigranten

In de media is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor de positie van arbeidsmigranten in ons land tijdens de coronacrisis. Zo kwamen onder meer de NOS en NRC onlangs met berichten waarin vakbond FNV wijst op de grote problemen die arbeidsmigranten in ons land op dit moment ervaren.

Kamervragen

In april heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) antwoord gegeven op Kamervragen over de zorgen over de positie van arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis.

Lees ook: Werken met arbeidsmigranten tijdens corona

 

Over Auteur

Reageer