Coronacrisis treft flexbranche: NOW voor kwart uitzendbedrijven

0

Een op de vier uitzendbedrijven maakt inmiddels gebruik van de NOW-regeling. Zij hebben hun omzet gemiddeld met ruim de helft zien afnemen door de coronacrisis. De krimp in omzet en uitzenduren is dramatisch, maar de flexmarkt zal ook relatief snel herstellen.

Dat stelt ING Economisch Bureau.

Een kwart van alle uitzendbedrijven met personeel in dienst maakt op dit moment gebruik van de NOW-regeling. Om voor deze tegemoetkoming in de loonkosten van werknemers in aanmerking te komen, moet er sprake zijn van een omzetverlies van ten minste 20%. Uit cijfers van het UWV blijkt dat het gemiddelde omzetverlies van de uitzendbedrijven die gebruikmaken van de NOW-regeling 55% is.
In totaal zijn in alle sectoren 121.000 aanvragen gedaan voor de NOW-regeling; dit betreft circa 1,8 miljoen werknemers. Volgens ING ligt circa een vijfde van de hele economie stil in Nederland door de coronamaatregelen. De uitzendbranche behoort tot de zwaarst getroffen sectoren.

Lees ook: Misverstand: ‘Uitzender die geen NOW aanvraagt is asociaal’

Kwart minder uitzenduren

De grote impact van de coronacrisis op de uitzendsector bleek eerder deze week ook uit meest recente ABU-cijfers (periode 4); het aantal uitzenduren is met 24% gedaald afgelopen periode. (Het aantal uitzenduren in de technische sector daalde zelfs met 36%).
Volgens ING komt dit vooral door de coronamaatregelen die de horeca vrijwel stil hebben gelegd en was er minder werk in de meeste winkels en bij industriële bedrijven. Dit kon slechts enigszins gecompenseerd worden door meer vraag naar uitzendkrachten in de zorg, supermarkten, online retailers en de agrarische sector.

Lees ook: De coronacrisis kost (de uitzendsector) heel veel banen

V-dip

Op 23 april meldde ING al een dramatische omzetkrimp van de flexbranche in april en mei van ruim -60% ten opzichte van eind 2019. Dat de uitzendbranche extra hard geraakt wordt komt volgens de bank doordat flexkrachten, waaronder uitzendkrachten als eerste naar huis gestuurd worden nu bedrijven noodgedwongen dicht moeten of minder werk hebben.
Positief is volgens ING dat het herstel van de flexbranche  relatief snel kan gaan omdat bedrijven als het weer kan als eerste uitzendkrachten zullen gaan inhuren in plaats van direct vast personeel aan te nemen.

ing

Mede op basis van de verwachting van ING voorspelt Wim Davidse dan een ook V-dip voor de flexmarkt; een snelle en diepe economische val, gevolgd door een stevig en snel herstel.

Bijna vier op de vijf flexondernemers in de flexbranche verwachten volgens ING echter komend kwartaal nog een verslechtering van het economisch klimaat.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer