Een meerderheid van de bedrijven verwacht het personeelsbestand te moeten inkrimpen door de coronacrisis. Ook in de uitzendsector zal het banenverlies fors zijn. “Dat deze crisis geen effect zou hebben op de werkgelegenheid is natuurlijk een sprookje”, zegt minister Koolmees, die laat weten dat in het tweede steunpakket dan ook geen boete komt voor ontslag om bedrijfseconomische reden.
Het UWV verwacht dat het aantal banen in Nederland dit jaar zal dalen. Ook de versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet woensdag aankondigde, verandert niets aan de inschatting van het UWV.
Forse banenkrimp uitzendsector
Pas later in het jaar de uitkeringsinstantie pas een concrete inschatting maken hoeveel banen er precies verloren gaan, maar het UWV noemt de uitzendbranche als een van de sectoren die te maken krijgt met een zeer forse banenkrimp. Dat geldt ook voor reisbureaus, de luchtvaart, de horeca en de cultuur-, sport-, recreatie- en sierteeltsector.
Andere sectoren die dit jaar rekening moeten houden met een groot verlies aan banen zijn de metaal- en technologische industrie, non-food detailhandel, autohandel, openbaar vervoer en dienstverlening zoals kappers.
In totaal werken 2,4 miljoen mensen (32% van werkgelegenheid) in een sector die te maken heeft met (zeer) grote krimp.
Toch zijn er ook sectoren waar het UWV wel groei in van werkgelegenheid verwacht, zoals in de zorg, overheid en de post- en koeriersbranche. Deze sectoren zijn in totaal goed voor 1,8 miljoen werknemers (zo’n 23% van de werkgelegenheid).
Lees ook:
Inkrimpen personeelsbestand
Ook het CBS schetst een somber vooruitzicht van de werkgelegenheid op korte termijn. Bijna de helft van de ondernemers in het Nederlandse niet-financiële bedrijfsleven verwacht dat het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar komt als de coronacrisis langer dan een halfjaar aanhoudt, zo blijkt uit onderzoek onder bedrijven naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis dat begin april is uitgevoerd.
Naast een omzetdaling, verwacht een ruime meerderheid van bedrijven ook een krimp in personeel in het tweede kwartaal. Bijna een kwart van de bedrijven verwacht het personeelsbestand met zelfs meer dan 20% te moeten reduceren als gevolg van de coronacrisis.
In de horeca wordt voor het tweede kwartaal het meeste verlies aan werkgelegenheid verwacht; 85% verwacht het personeelsbestand te moeten afslanken, waarvan bijna 60% met meer dan 20%.
In de auto- en motorbranche en in de sector cultuur, sport en recreatie verwacht ruim 60% van de ondernemers reductie van personeel.
Voorschot NOW bijna € 2 miljard
Om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze tijd, kunnen werkgevers de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) aanvragen. Bedrijven die een beroep doen op de NOW kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90% van de loonkosten vergoed krijgen. Zo’n 114.000 werkgevers hebben volgens het UWV inmiddels een beroep gedaan op de regeling. Van hen hebben er al 104.000 een voorschot gekregen van in totaal 1,9 miljard euro, zo werd eerder al bekend. Zo’n 6.700 aanvragen zijn afgewezen.
Geen ontslagboete in 2e steunpakket
Het kabinet werkt nu aan een verlenging van het steunpakket dat vanaf 1 juni voor drie maanden moet gaan gelden. Details daarover zijn nog niet bekend, maar wel is duidelijk dat de ontslagboete die in de huidige NOW-regeling nog geldt, in het tweede steunpakket wordt geschrapt. Dat zei minister Koolmees (Sociale Zaken) gisteravond in de talkshow Op1.
Omdat bedrijven op lange termijn de effecten van de coronacrisis zullen voelen, moeten ze ook herstructureren. Snijden in het personeelsbestand kan daar onderdeel van zijn. “Dat deze crisis geen effect zou hebben op de werkgelegenheid of op bedrijven, is natuurlijk een sprookje”, zegt Koolmees.
Bedrijven die steun krijgen van de overheid omdat hun omzet wegvalt door de coronacrisis, mogen straks dus wel medewerkers ontslaan om bedrijfseconomische reden. Als bedrijven een tegemoetkoming van de loonkosten vragen en toch mensen ontslaan, wordt de loonsom op basis waarvan de subsidie wordt berekend, verlaagd met 150% van het loon van de ontslagen werknemer.
Bronnen: ANP/UWV/CBS