UWV-loket NOW-regeling open vanaf 6 april

0

Werkgevers die door de coronacrisis omzetverlies lijden kunnen vanaf maandag 6 april a.s. aankloppen bij het UWV om een tegemoetkoming in de loonkosten te vragen. Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) geldt voor alle werkgevers, dus ook uitzendbureaus en payrollbedrijven kunnen voor hun flexkrachten hier een beroep op doen.

Dat heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vanochtend in een persconferentie bekendgemaakt.

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is op 17 maart al aangekondigd. Dit is een inkomensondersteuning bedoeld om tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk mensen, inclusief flexkrachten in dienst te houden. Koolmees sprak van ‘uitzonderlijk forse maatregelen die in uitzonderlijke tijden hard nodig zijn’. De verwachting is dan ook dat heel veel werkgevers hier gebruik van zullen maken.

Tegemoetkoming loonkosten

De NOW-regeling houdt in dat de werkgever het volledige salaris van de werknemer doorbetaalt, waarbij het bedrijf maximaal 90% van de loonkosten voor zijn werknemers vergoed krijgt. De NOW is een tegemoetkoming in de loonkosten naar rato van de omzetdaling. Bij een omzetverlies van 100% is dat 90% van de loonsom, bij bijvoorbeeld 50% omzetverlies wordt dat dan 45% van de totale loonsom.

Voorwaarden NOW

Om in aanmerking te komen voor de noodmaatregel gelden drie voorwaarden:

  1. de werkgever mag geen ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvragen voor werknemers in de periode dat het bedrijf de tegemoetkoming ontvangt. De werkgever moet medewerkers hun reguliere salaris blijven doorbetalen.
  2. het bedrijf moet gedurende drie maanden ten minste 20% omzetverlies (verwachten te) lijden.
  3. het gaat om omzetverlies vanaf 1 maart 2020.

Voorschot uitbetalen

Werkgevers die aan de voorwaarden voldoen, krijgen een voorschot. Dit voorschot is 80% van de verwachte tegemoetkoming volgens de NOW-regeling. Minister Koolmees beloofde tijdens de persconferentie dat de voorschotten binnen twee tot vier weken na de NOW-aanvraag worden uitbetaald.

Flexkrachten

Koolmees benadrukt nogmaals dat de NOW-regeling ook is bedoeld voor flexkrachten. De regeling is er volgens de minister ook op gericht dat uitzendbureaus uitzendkrachten (zelfs in fase A) aan het werk houden. “Ook uitzendbureaus en payrollbedrijven die uitzendkrachten en werknemers aanhouden hebben recht op de regeling en krijgen direct compensatie.”

Lees ook: Kabinet: ‘houd uitzendkrachten in dienst, zelfs bij uitzendbeding’

Niet sectorspecifiek

Of dat realistisch is, is maar de vraag. Koolmees gaf ook duidelijk aan dat er bij de uitvoering van de NOW-regeling geen sprake is van maatwerk. “Er zijn geen sectorspecifieke aanpassingen. De nood is hoog en dus moet de regeling eenvoudig en snel uitvoerbaar zijn. Dit is bedoeld voor bedrijven die in directe geldnood zitten.”

Afgelopen vrijdag vroeg ABU-directeur Jurriën Koops in een interview met Flexmarkt om de NOW-regeling ‘passend’ te maken bij de uitzendondernemer.

Achteraf verrekenen

De crux van de NOW-regeling zit natuurlijk in het bepalen van het omzetverlies dat specifiek door de coronacrisis wordt veroorzaakt. Het UWV zal na afloop van de regeling op basis van accountantsverklaringen het daadwerkelijke omzetverlies bepalen en vergelijken met de ontvangen voorschotbedragen. Dan volgt de definitieve afrekening; eventueel een nabetaling aan de werkgever of een naheffing (als de werkgever teveel heeft ontvangen).
Het kabinet roept werkgevers uiteraard wel op om alleen van de regeling gebruik te maken als dat echt nodig is.

UWV loket open

Het UWV is deze week nog druk bezig met het testen van het NOW-loket. Vanaf maandag 6 april kunnen werkgevers voor een aanvraag van de NOW terecht bij het UWV.
De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020.

Meer informatie

Lees ook de informatie op de site van het UWV en de Rijksoverheid en de informatie over de pdf met informatie  over de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid.

Lees ook wat experts uit de branche zeggen over de NOW:

 

Over Auteur

Reageer