Kabinet: ‘houd uitzendkrachten in dienst, zelfs bij uitzendbeding’

0

Het kabinet doet een oproep aan (uitzend)werkgevers om mensen met flexcontracten en uitzendkrachten in dienst te houden. Minister Koolmees wijst erop dat de subsidieregeling (NOW) ook geldt voor mensen met een oproep- of flexcontract, zelfs als het uitzendbeding is ingeroepen.

Dat zegt minister Koolmees in een brief die hij deze week heeft gestuurd in antwoord op vragen van leden van de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar aanleiding van het noodpakket om de coronacrisis te bestrijden.

Regeling ook voor oproep- of flexcontract

De Kamerleden maken zich zorgen over flexwerkers en vroegen de minister op welke manier mensen met nulurencontracten en uitzendkrachten inkomenszekerheid wordt geboden als zij door de coronacrisis geen werk meer hebben? Koolmees wijst erop dat de nieuwe subsidieregeling ook van toepassing is op de loonkosten voor werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft. Dus ook voor mensen met een oproepcontract of flexcontract, voor zover zij in dienst blijven tijdens de aanvraagperiode. ‘Werkgevers kunnen dus ook werknemers met flexibele contracten met behulp van de tegemoetkoming in de loonkosten in dienst houden. Ditzelfde geldt voor uitzendbureaus die uitzendkrachten in dienst hebben en houden. Het kabinet doet dan ook nadrukkelijk een oproep aan bedrijven om deze mensen in dienst te houden’, schrijft Koolmees.

..ook bij uitzendbeding

Kamerleden vroegen zich ook af of de NOW-regeling ook geldt voor uitzendkrachten waarvan het dienstverband is komen te vervallen door het uitzendbeding (bijvoorbeeld bij einde opdracht)? Koolmees bevestigt dat de NOW-regeling van toepassing is op de loonkosten voor alle uitzendkrachten, met of zonder uitzendbeding. ‘De uitzendwerkgever kan via de NOW een tegemoetkoming aanvragen en wordt gecompenseerd voor de loonkosten voor mensen die hij nog in dienst heeft. Voor uitzendwerkgevers gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere werkgevers. Als de uitzendkracht door de opdrachtgever is ‘teruggestuurd’ en het uitzendbeding is ingeroepen, kan het uitzendbureau de uitzendkracht een tijdelijk contract voor de duur van de tegemoetkoming aanbieden.’

AWVN: geen massaontslag flexcontracten

Het Financieele Dagblad (FD) meldt overigens vandaag dat uit een enquête van het AWVN blijkt dat er (nog) geen sprake is van massaontslag van personeel met flexibele contracten. “En op de tien werkgevers geeft aan afscheid te nemen van flexibel personeel, dat lijkt mee te vallen ten opzichte van de omzetdaling die zij melden”, zegt de nieuwe AWVN-voorman Raymond Puts in het FD. Volgens Puts komt dit door ‘het royale vangnet dat de overheid biedt’. Daarnaast willen werkgevers hun mensen vasthouden in deze krappe arbeidsmarkt.

Vanaf 6 april kunnen (uitzend)werkgevers een aanvraag voor de NOW-regeling indienen bij het UWV.

Lees ook:

Lees ook: Vragen over de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (Rijksoverheid)

Over Auteur

Reageer