Uitzendbureau vangt bot bij rechter: geen rectificatie over misbruik NOW-subsidie

0

Een Haags uitzendbureau spande een kort geding aan tegen onderzoeksplatform Follow the Money (FTM), dat over het bureau schreef in artikelen over misbruik van NOW-subsidie. Het uitzendbureau eiste verwijdering en rectificatie, maar moet nu de proceskosten van FTM betalen.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam, gedaan op 9 juli en gepubliceerd op 19 augustus. Het kort geding draaide om drie artikelen van FTM, met name een uit juni 2021 met de titel ‘Hoe arbeidsmigranten werden misbruikt bij de aanvraag van NOW-subsidies’.

Met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) kregen ondernemers financiële ondersteuning tijdens de coronacrisis. Van de 14,5 miljard euro aan NOW-gelden in 2020 ging 1,1 miljard (8 procent) naar de uitzendbranche. Alleen de horeca maakte meer gebruik van de regeling. ‘Dat is opvallend, want de uitzendbranche leed ‘maar’ 8,6 procent omzetverlies in 2020 ten opzichte van 2019’, aldus FTM in het artikel uit 2021.

FTM vond een aantal uitzendbureaus waar de voorgeschoten bedragen niet waren te rechtvaardigen op basis van publiek beschikbare informatie uit hun jaarverslagen. Het Haagse uitzendbureau werd als ‘grootste voorbeeld’ genoemd.

3,4 miljoen aan NOW-subsidie

Het familiebedrijf met enkele tientallen uitzendkrachten ontving in totaal 3,4 miljoen euro aan NOW-subsidie, terwijl het in ‘nietszeggende’ cijfers onder meer een eigen vermogen van slechts 4.941 euro rapporteerde. Een bedrag ‘dat een NOW-aanvraag van 3,4 miljoen nauwelijks lijkt te rechtvaardigen’, aldus FTM.

Het onderzoeksplatform schreef in het artikel dat de administratie van het uitzendbureau niet (altijd) op orde was, dat werknemers zich ‘niet zelden’ geïntimideerd voelden als zij opheldering eisten over contracten of betalingen, en dat een orchideeënkweker uit Ter Aar de samenwerking al had beëindigd vanwege de ondoorzichtige praktijken van het bureau, dat vanuit ‘tiental vennootschappen’ opereerde.

Doodgeschoten

Er was zelfs sprake van hoog opgelopen spanningen tussen het bureau en de uitzendkrachten die bij de orchideeënkweker waren ingezet. Nadat de uitzendkrachten opheldering hadden gevraagd over hun contract, zouden er banden lek zijn gestoken. Een andere ex-medewerker had in een online recensie al eens gesproken van een ‘malafide organisatie’ die betalingen niet uitvoerde.

FTM beschreef in het artikel ook hoe de Haagse familie achter het uitzendbureau in 2004 al eens was beschuldigd van fraude. Bij een inval van een van de familieleden, waarbij de politie op zoek was naar bewijsstukken, kwam de verdachte tijdens een schotenwisseling om het leven.

Uitspraak van de rechter

In het kort geding vroeg het uitzendbureau de rechter om ‘FTM te verbieden zich nog langer smadelijk, lasterlijk en/of tendentieus uit te laten’ over de onderneming. De artikelen moesten worden verwijderd, het bureau eiste een rectificatie, en FTM zou naast de proceskosten ook een voorschot op een schadevergoeding moeten betalen.

Dat pakte dus anders uit. ‘Al met al kan niet worden gezegd dat de uitlatingen in de artikelen onvoldoende gestaafd worden door de feiten’, aldus de rechter in de uitspraak. ‘De publicatie van FTM is niet onnodig grievend en er wordt geen onnodige inbreuk gemaakt op de privacy van de familie.’

De rechter heeft de eisen van het uitzendbureau dus afgewezen en laat het omstreden bedrijf ook de 1.973 euro aan proceskosten voor FTM betalen.

Over Auteur

Reageer