Uitzendbureaus en detacheerders die g-rekeningen gebruiken, kunnen bij Belastingdienst verzoeken om het tegoed op deze rekeningen te deblokkeren.
‘In normale situaties kan daarmee alleen het overschot op de g-rekening worden vrijgegeven. Om ondernemingen die geraakt zijn door de coronacrisis tegemoet te komen, zoals de bouw en de uitzendbranche, kunnen tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn gereserveerd voor de loonheffing of btw. Als deze ondernemers uitstel van betaling hebben aangevraagd, krijgen deze ondernemers zo dezelfde voordelen als ondernemers zonder g-rekening’, zo laat de Rijksoverheid weten.
g-rekening
Uitzenders en detacheerders werken vaak met een g-rekening, een geblokkeerde bankrekening waarmee alleen de loonheffingen en/of de BTW aan de Belastingdienst kan worden betaald. De inlener stort hierop het deel van het factuurbedrag dat is bestemd voor de loonheffingen en omzetbelasting. Hiermee vrijwaart de inlener zich van de inlenersaansprakelijkheid.
Deblokkeren
Zolang inleners het verschuldigde belastingbedrag op een g-rekening moeten storten, hebben uitzendbureaus en detacheerders weinig aan de uitstelregeling voor het betalen van belastingen. En dat terwijl uitzendorganisaties en andere flexbedrijven kampen met acute liquiditeitsproblemen tijdens de coronacrisis.
Nu is dus officieel bekendgemaakt dat uitzendbureaus en detacheerders die g-rekeningen gebruiken, bij de Belastingdienst kunnen verzoeken om het tegoed op deze rekeningen te deblokkeren.
Hiermee geeft de overheid gehoor aan de roep uit de flexbranche. De ABU heeft er onlangs op aangedrongen bij staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) om toe te staan dat de gelden op de G-rekeningen zo snel mogelijk gedeblokkeerd kunnen worden. De Bovib pleitte zelfs voor het tijdelijk bevriezen van de inlenersaansprakelijkheid, in ieder geval over dat deel van de belasting waarover uitstel wordt verleend, waardoor afstorten op een G-rekening niet meer nodig is en uitzendbureaus en andere flexbedrijven kunnen beschikken over die gelden nu de nood zo hoog is.
Meer informatie over de versoepeling van belastinguitstel, kijk op de site van de Belastingdienst en Rijksoverheid.