Bovib: bevries inlenersaansprakelijkheid om intermediairs te helpen

0

Uitzendbureaus en detacheerdes hebben alleen iets aan de uitstelregeling voor belastingen als de inlenersaansprakelijkheid wordt bevroren en G-rekeningen kunnen worden gedeblokkeerd.

Dat stelt brancheorganisatie voor inhuurintermediairs Bovib, die in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) heeft gevraagd de inlenersaansprakelijkheid tijdelijk te bevriezen.

Inlenersaansprakelijkheid bevriezen

Uitzendorganisaties en andere flexbedrijven kampen met acute liquiditeitsproblemen tijdens de coronacrisis. De uitstelregeling voor het betalen van belastingen is dan ook meer dan welkom, maar uitzendbureaus en detacheerders kunnen daar op dit moment nauwelijks van profiteren.
Om zich te vrijwaren van de inlenersaansprakelijkheid moeten inleners namelijk nog steeds een flink deel van de facturen op een G-rekening afstorten. Doet een inlener dat niet, dan loopt hij risico later alsnog aansprakelijk te worden gesteld voor het niet-afgedragen belastingen (loonheffingen).
De voorgestelde oplossing volgens de Bovib: bevries tijdelijk de inlenersaansprakelijkheid, in ieder geval over dat deel van de belasting waarover uitstel wordt verleend. Dan hoeven inleners tijdelijk ook niet meer af te storten op een G-rekening – en kunnen uitzendbureaus en andere flexbedrijven wel beschikken over die gelden nu de nood zo hoog is.

G-rekening deblokkeren

Ook de ABU heeft twee weken geleden al een brief naar staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) gestuurd met het verzoek de G-rekeningen zo snel mogelijk te (laten) deblokkeren om direct de liquiditeitsproblemen te verlichten voor uitzendondernemers. ABU-directeur Jurriën Koops zei in een interview met Flexmarkt afgelopen vrijdag  ‘goede hoop’ te hebben dat dit ook gaat gebeuren.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer