Rabobank: oproep- en uitzendkrachten financieel kwetsbaar

0

De coronacrisis treft vooral flexkrachten. De financiële buffers van flexkrachten tussen de 20 en 45 jaar oud zijn beperkt. De helft van de oproep- en uitzendkrachten heeft minder dan € 2.500 spaargeld. Een op de vier flexkrachten heeft niet alleen weinig spaargeld, maar ook geen partner met een (vast) inkomen.

Dat concluderen economen van de Rabobank vandaag in een publicatie op Mejudice.nl.

Door de coronacrisis lopen vooral flexwerkers het risico (een deel van) hun werk en dus inkomen te verliezen. “Naarmate werknemers jonger zijn, hebben zij geen of minder WW-rechten opgebouwd”, legt Rabobankeconoom Carlijn Prins uit. “Daarom vallen zij sneller terug in de bijstand. Zzp’ers bouwen überhaupt geen WW-rechten op en kunnen in veel gevallen enkel aanspraak maken op de bijstand, die momenteel voor hen wel is versoepeld (TOZO, red.). Werkverlies betekent voor sommige flexwerkers dus een flinke terugval in inkomen.”

Weinig spaargeld

Een inkomensdaling maakt flexwerkers sneller afhankelijk van persoonlijke vangnetten, zoals spaargeld. Maar flexkrachten tussen de 20 en 45 jaar blijken zeer  beperkte financiële buffers te hebben. Van de zelfstandig wonende, niet-studerende flexwerkers tussen de 20 en 25 jaar heeft 35% minder dan € 2.500 euro spaargeld. Van de oproep- en uitzendkrachten en heeft slechts de helft meer dan € 2.500 spaargeld.

Geen partner met inkomen

Terugvallen op het inkomen van een eventuele partner als persoonlijk vangnet zit er voor veel flexkrachten ook niet in. Prins: “Van de ondervraagde flexwerkers heeft 25% niet alleen weinig spaargeld, maar is er binnen hun huishouden ook geen tweede inkomen uit vast dienstverband, noch van zichzelf noch van hun partner.”

Specifieke maatregelen voor flexwerkers

Bedrijven hebben zich tot dusver coulant opgesteld om betalingsproblemen te voorkomen, zo stelt de Rabobank. Zo verlenen banken en sommige verhuurders uitstel van betaling. Ook de overheid heeft al een groot pakket aan maatregelen getroffen, waaronder de versoepeling van de bijstandsnormen voor zzp’ers en loondoorbetaling voor werknemers – de NOW. Volgens Prins zou het kabinet nog aanvullende maatregelen kunnen overwegen: “Bijvoorbeeld een tijdelijke verlenging van de standaardperiode van de WW-uitkering, een tijdelijke verhoging van de reguliere WW-uitkering, dezelfde tijdelijke versoepeling van de bijstand voor werknemers als voor zzp’ers en versnelde uitbetaling van het voorschot bij bijstandsaanvragen.”

Bron: Rabobank

Lees ook: Meer uitzendkrachten in de WW

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer