Eerste uitzendbureaus failliet door coronacrisis

0

Door de coronamaatregelen kunnen de komende tijd geen grote groepen mensen bij elkaar komen. Dat heeft ook grote gevolgen voor de uitzendbureaus in de horeca en eventenbranche. De eerste uitzendbedrijven hebben nu al faillissement moeten aanvragen.

Horeca-uitzendbureau Mise en Place failliet

De Nederlande tak van horeca-uitzendbureau Mise en Place heeft afgelopen vrijdag faillissement moeten aanvragen, zo meldden diverse landelijke media, waaronder nu.nl. Mise en Place leverde personeel aan onder meer de Johan Cruijff ArenA, RAI Amsterdam, Hilton-hotels. Zo’n 160 vaste krachten staan op straat en meer dan 3.500 uitzendkrachten – voornamelijk studenten- verliezen hun bijbaan.
Het FD meldt dat de faillissementsaanvraag van afgelopen vrijdag alleen voor het Nederlandse deel van het bedrijf geldt. Maar ook de Duitse en Oostenrijkse tak is al gesloten. In België en Groot-Brittannië is Mise en Place nog actief, maar ook daar vinden momenteel geen evenementen plaats.
Mise en Place is in 1994 opgericht door Charles van Goch tijdens zijn studie aan de Hotel Management School in Maastricht. Het bedrijf boekte vorig jaar nog een omzet van € 80 miljoen.

Events Holland en Eventure failliet

De evenementensector wordt door de coronamaatregelen misschien wel het zwaarst getroffen. Met als gevolg dat de eerste uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in die sector inmiddels zijn omgevallen.

Zo is op 10 april is ook Events Holland in Zwaag (Noord-Holland) failliet verklaard, een uitzendbureau dat het moet hebben van het toerisme. In het Noordhollands Daglad vertelt eigenaar Rob van Loon hoe zijn bedrijf is omgevallen door de coronacrisis. Events Holland was een grote speler in Noord-Holland in de niche riviercruises en touroperating. Als seizoensgebonden bedrijf bood de NOW-regeling voor Events Holland geen uitkomst.

Lees ook: Misverstand: ‘Uitzender die geen NOW aanvraagt is asociaal’

Ook uitzendbureau Eventure in Nijmegen heeft faillissement moeten aanvragen. “Drie weken geleden had ik dit nooit verwacht. Het voelt alsof ik mijn kindje kwijt ben”, zegt eigenaar Rob Seveke in De Gelderlander.
Eventure leverde onder meer personeel aan festivals als Concert at Sea, Lowlands, Zwarte Cross en Vierdaagsefeesten. Naast zes man vast personeel, verliezen 4.000 oproepkrachten hun bijbaan.

In het eerste kwartaal van dit jaar was er nog geen toename in het aantal faillissementen in de uitzendbranche te zien.

Lees ook:

Over Auteur

Reageer