Koolmees: geen ‘coronavangnet’ voor flexkrachten

0

Een kamermeerderheid heeft minister Koolmees gevraagd om met een aanvullende regeling te komen voor flexkrachten die tussen wal en schip vallen. Maar Koolmees kan niet beloven dat er een oplossing voor hen komt.

Inmiddels hebben 66.000 bedrijven sinds het uitbreken van de coronacrisis aanspraak gemaakt op de NOW-regeling, en circa 240.000 zelfstandigen hebben al een beroep gedaan op de TOZO, maar veel flexkrachten vallen tussen wal en schip. Vaak hebben flexkrachten nog niet genoeg rechten opgebouwd om een WW-uitkering te kunnen krijgen. Bovendien geldt voor hen wel – in tegenstelling tot zelfstandigen – een vermogens- en partnertoets, zodat zij meestal niet in aanmerking komen voor ondersteuning tot bijstandsniveau zoals zelfstandigen kunnen krijgen.

Daarom heeft een meerderheid van de Kamer gisteren tijdens een debat aan minister Koolmees gevraagd om een vangnet voor flexkrachten te komen. Ook de Stichting van de Arbeid heeft een dringend beroep gedaan op minister Koolmees om de NOW aan te passen en beter toegankelijk te maken voor werknemers met en tijdelijk contract, een oproepcontract of een uitzendovereenkomst.

ABU: soepelere toegang WW

Ook de ABU wil graag dat uitzendkrachten niet de ‘tol van de coronacrisis’ gaan betalen. De ABU pleit voor een tijdelijk versoepelde toegang tot de WW voor uitzendkrachten en een verhoging van de WW voor de duur van drie maanden. Volgens de ABU zou dit moeten worden gefinancierd uit de premies die werkgevers afdragen als blijk van goed werkgeverschap. De ABU heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer op 13 april laten weten.

Brandbrief Olympia

En uitzendorganisatie Olympia heeft minister Koolmees een brandbrief gestuurd om aandacht te vragen voor ‘de oneigenlijke effecten in de berekeningswijze van de NOW’. Deze berekeningswijze zorgt er volgens Olympia voor dat een grote groep uitzendkrachten niet kan rekenen op een gelijke behandeling en daarmee de bescherming mist die zij hard nodig heeft. Een aantal uitzendbureaus heeft op dit moment geen andere keuze dan het inroepen van het uitzendbeding en het ontbinden van arbeidsovereenkomsten, zo stelt Dimitri Yocarini, CEO Olympia. “De onevenredige verschillen in de doorwerking van de NOW, maken deze regeling die gemaakt is met de juiste intenties, tot een ingrijpend marktverstorend instrument. Als de NOW niet wordt ‘gerepareerd’, verliezen meerdere uitzendkrachten hun baan. Dit druist zo in tegen waar wij in essentie voor staan: mensen aan het werk helpen, houden en ontwikkelen. En het is pijnlijk dat wij juist deze groep in tijden van crisis niet de bescherming kunnen bieden die we zo graag willen bieden. Onze brandbrief aan de ministers is echt een noodkreet om met een oplossing te komen, zodat deze groep mensen de bescherming krijgt waar zij recht op heeft.”

Lees ook: Uitzendbureaus willen wel, maar kunnen niet altijd beroep doen op NOW

Geen maatwerk

Koolmees heeft laten weten dat hij flexkrachten best tegemoet wil komen maar dat het ‘heel ingewikkeld’ is de bestaande regeling hiervoor aan te passen. Koolmees benadrukte nogmaals dat juist niet is gekozen voor maatwerk bij het optuigen van de NOW omwille van de snelheid en uitvoerbaarheid van de regeling. Een pasklare oplossing voor de flexkrachten die nu tussen wal en schip vallen is er dus vooralsnog niet.

Over Auteur

Reageer