Platform zzp-dienstverleners: stel nieuwe zzp-wetgeving uit

0

Het Platform zzp-dienstverleners roept de politiek op nu niet met nieuwe zzp-wetgeving te komen. Dit om zzp’ers en zzp-dienstverleners zekerheid en ruimte te bieden om de coronacrisis goed door te komen en (verdere) vraaguitval bij zzp’ers te voorkomen.

Josien van Breda, voorzitter van het Platform voor zzp-dienstverleners, deed deze oproep gisteren in een brief aan de leden van de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

‘Giftige cocktail’

Zekerheid, stabiliteit en continuïteit op de zzp-markt gaan volgens Van Breda op dit moment boven nieuw beleid. Dit is volgens haar nodig ‘om te voorkomen dat de groep zzp’ers die zich momenteel goed redden, alsnog een beroep op overheidssteun moeten doen’.
Uit de brief: ‘De markt heeft inmiddels z’n draai gevonden in het werken met modelovereenkomsten en de Wet DBA. Tegelijkertijd is er een webmodule in de maak, wordt gewerkt aan de wetsvoorstellen minimumtarief en zelfstandigenverklaring en wacht het rapport van de Commissie Regulering van Werk (Commissie Borstlap, red.) op uitwerking. De combinatie van opkrabbelen uit het corona-dal in combinatie met onzekerheid over nieuwe beleid, is een gevaarlijke, zelfs giftige cocktail die we nu niet moeten willen.’

Drie handreikingen

In de brief doet het Platform zzp-dienstverleners dan ook drie handreikingen:

  1. Gun de markt de tijd om zich te kunnen herstellen van corona en voorkom verdere vraaguitval
  2. De eerste modelovereenkomsten eindigen in september. Er moet op zeer korte termijn een toezegging komen dat de huidige overeenkomsten verlengd kunnen worden. Alleen zo wordt zzp’ers zekerheid en stabiliteit geboden
  3. De corona crisis geeft waardevolle inzichten over bijvoorbeeld de mate van zelfredzaamheid en kwetsbaarheid van bepaalde groepen zzp’ers en het begrip schijnzelfstandigheid. Laat de lessons learned niet onbenut en stel beide wetsvoorstellen uit, net als de webmodule

Hoogopgeleide zzp’er redt zich prima

Overigens constateert het Platform voor zzp-dienstverleners dat ‘het meeste werk gewoon doorloopt en veel (hoogopgeleide) zzp’ers zich prima redden. Van Breda:Dit staat haaks op het algemene beeld dat veel zzp’ers het zwaar hebben. Natuurlijk zijn er groepen die hun omzet hebben zien kelderen tot (bijna) nul. Wij zien dit vooral in sectoren die direct geraakt zijn door de intelligente lockdown, zoals horeca en cultuur. Maar gek genoeg, hebben zzp’ers met veel kleine, korte opdrachten en veel verschillende opdrachtgevers het bovengemiddeld lastig. Dit heeft ons verbaasd, omdat deze groep vaak wordt gezien als echte ondernemers. Echter, de zzp’ers die langere tijd bij één opdrachtgever werken, blijken veel zelfredzamer te zijn en kampen minder met omzetdaling.”

De zzp’ers die door de coronacrisis wel hard geraakt worden, zijn volgens Platform voor zzp-dienstverleners op dit moment niet gebaat bij een webmodule of ‘slimmere handhaving’. Die zzp’ers zitten te wachten op een regeling die de TOZO (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) moet opvolgen.

Lees ook: Werkgevers en werknemers tegen zzp-plannen Koolmees

Over Auteur

Reageer