Werkgevers en werknemers tegen zzp-plannen Koolmees

0

Het voorstel voor een nieuwe zzp-wetgeving van Wouter Koolmees van Sociale Zaken stuit op forse kritiek uit de polder. Vakbonden en werkgevers keren zich gezamenlijk tegen een minimumtarief en tegen de zelfstandigenverklaring. En met de webmodule wil het vooralsnog ook niet vlotten.

Via polderorgaan Stichting van de Arbeid adviseren werkgevers en werknemersorgansaties de bewindsman om zijn voorstellen voor een minimumtarief van zzp’ers (€ 16 euro per uur) en de zogeheten zelfstandigenverklaring (opt out voor zzp’ers die meer dan € 75 euro per uur verdienen) niet in te dienen.

Lees ook: Wet DBA update

Zelfstandigenverklaring ‘risico’s op misbruik’

Beide partijen vrezen ‘fikse administratieve lasten’ en voorzien grote problemen met naleving, controle en handhaving. Met de zelfstandigenverklaring zou een nieuw type werkende worden gecreëerd dat de arbeidsmarkt onoverzichtelijker zal maken en grote risico’s van misbruik met zich meebrengt, zo stellen zij.

Minimumtarief ‘verwerpelijk’

Het door Koolmees gekozen minimumtarief van 16 euro is volgens FNV gebaseerd op het sociaal minimum. De vakbond noemt het ‘verwerpelijk’ dat op die manier een categorie werkende armen wordt gelegitimeerd. “Waar mensen structureel minder dan € 16 euro in rekening kunnen brengen moet je je afvragen of er sprake is van zelfstandige arbeid.”

Webmodule ‘complex’

Voor de beoordeling van de arbeidsrelatie wordt nog altijd gewerkt aan een webmodule. Via de webmodule kunnen bedrijven een opdrachtgeversverklaring krijgen die hen moet vrijwaren van naheffingen door de Belastingdienst. Deze webmodule moet in de plaats komen van de onwerkbare modelcontracten uit de Wet DBA.
Maar met de webmodule wil het ook niet zo vlotten. De tweede testversie van de webmodule die deze week online is gekomen – en waar de markt een maand lang feedback op kan geven – blijkt ook nog steeds complex, zo oordeelt ZiPconomy, een onafhankelijk kennisplatform voor de inhuurmarkt.

Maatschappelijke opvatting schijnzelfstandigheid

Het kabinet zit al jaren met de zogenoemde ‘schijnzelfstandigheid’ in zijn maag. Samen met collega’s van andere departementen wil minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken nu gaan praten met belanghebbende organisaties. Het kabinet zegt in gesprek te gaan met zelfstandigen, werknemers, werkgevers en andere betrokkenen over de vraag wanneer iemand een zelfstandige (zzp’er) is, of in loondienst moet. Zo hoopt het kabinet een beter beeld te krijgen over wat de ‘maatschappelijke opvattingen’ hierover zijn.

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer