Werkgevers-voorzitter: PVV-site vorm van demonisering

6

Het initiatief van de PVV om een website te openen voor klachten over Polen en andere Oost-Europeanen, is “onverantwoord”. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft dat donderdag gezegd. “De politiek moet hier afstand van nemen”, aldus Wientjes.

De PVV wil Nederlanders die overlast ondervinden van Polen en andere Oost-Europeanen of die hun baan aan hen zijn kwijtgeraakt, de gelegenheid geven via een website hun beklag te doen. "Heeft u overlast van MOE-landers? Of bent u uw baan kwijtgeraakt aan een Pool, Bulgaar, Roemeen of andere Midden- of Oost-Europeaan? Wij willen het graag horen", aldus de PVV-site. De Poolse ambassadeur heeft protest aangetekend tegen dit meldpunt.

Ten onrechte
Volgens Wientjes doet de PVV ten onrechte alsof de komst van Oost-Europeanen slecht is voor Nederland. Hij wees erop dat het bedrijfsleven deze werkkrachten nodig heeft en dat Polen lid is van de EU. "Wat zou de reactie zijn als Polen zou zeggen: Nederlanders zijn bij ons niet meer welkom?”

"Natuurlijk zijn er bij die te veel drinken, maar ga in het weekend eens kijken bij voetbalstadions", aldus Wientjes in een interview met de NOS. Hij noemt de PVV-site een vorm van demonisering waar hij niet van houdt. "Dit draagt bij aan angst voor vreemdelingen, waar we niets aan hebben in dit open land".

Kritiek op weren Roemenen en Bulgaren 
De werkgeversvoorman uitte opnieuw kritiek op het veto dat Nederland in Brussel heeft uitgesproken over het toelaten van Roemenië en Bulgarije tot de visumvrije Schengenzone. Ook deze opstelling is ,,onverantwoord” en leidt tot grote problemen voor het bedrijfsleven, waarschuwde Wientjes.

Europese samenwerking onontkoombaar
De VNO-NCW-voorzitter noemde een verdere Europese samenwerking onontkoombaar. Zonder ‘Verenigde Staten van Europa’ zijn de afzonderlijke lidstaten kansloos, aldus Wientjes. "Er is geen weg terug.” In scenario’s waarin de noordelijke en zuidelijke EU-landen elk een eigen munt krijgen, ziet hij niks. Speculeren over het vertrek van Griekenland uit de euro lijkt Wientjes "gevaarlijk”, al zei hij de effecten niet precies te kunnen beoordelen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

6 reacties

  1. Helemaal mee eens Johan! Banen pikken is niet aan de orde Geert, het is o.a. het werk opknappen waar onze eigen Nederlanders hun neus voor ophalen. Respect zou meer op z’n plek zijn.

  2. Wat is iedereen toch lekker bezig. Voor / tegen. Laten we ons bezig houden met echt belangrijke zaken. Nederland is trouwens een democratisch land en iedereen heeft hier recht op zijn mening. Dit zal door de buitenlandse regeringen ook moeten worden geaccepteerd ook al zijn ze het er niet mee eens.

  3. Ik denk dat de PVV in eerste instantie beter kan kijken of de bemiddelingsbureaus aan alle voorwaarden voldoen om Poolse mensen te bemiddelen. Worden deze mensen goed gehuisvest en begeleidt en krijgen ze uitbetaald conform CAO? De ervaring leert namelijk dat als je de mensen gewoon normaal behandeld je hier ook wat voor terugkrijgt. Het tegenovergestelde geldt echter ook!Daarom PVV, kijk eerst eens naar de bron!

  4. Waarom zou dit niet mogen. Er is in dit land overal wel een of ander klaagpunt of meldpunt voor (Goed of fout buiten beschouwing gelaten). Vrijheid van meningsuiting zoals Jos aangeeft.

Reageer