Zelfstandigen Bouw valt over zzp-contracten BAM

0

Bouwbedrijf BAM hanteert zzp-contracten die het mogelijk maken om zzp’ers vier weken gratis te laten werken. Belangenvereniging Zelfstandigen Bouw heeft BAM daarom een brief geschreven met het verzoek die bepaling uit het contract te halen dat aan zelfstandigen wordt voorgelegd. Volgens BAM komt de geschetste situatie in de praktijk niet voor.

BAM huurt zzp’ers in via bemiddelaar Brainnet. Die zou een contract hanteren dat het mogelijk maakt dat zij vier weken werken zonder een cent te ontvangen. ‘Dat is te zot voor woorden en een groot bedrijf als BAM onwaardig’, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw.

Screeningsprocedure

Het gaat om de zogeheten screeningsprocedure, waarin wordt gecontroleerd of de zzp’er een echte zelfstandige is. Volgens het Brainnet-contract hoeft BAM niet te betalen als die procedure niet positief uitvalt. Dat kan vier weken duren. “’Dat betekent dus dat iemand na vier weken naar huis gestuurd kan worden zonder enige betaling. Volkomen absurd’, vindt Verhoef. Het contract geeft BAM ook de mogelijkheid om iemand tien dagen op proef in te huren. Valt de zzp’er tegen, dan moet hij zonder betaling afdruipen. ‘Zo ga je niet met mensen om. Een bedrijf dat zegt medewerkers te waarderen en te respecteren, moet zich hiervoor diep schamen’, vindt Verhoef.

Zelfstandigen Bouw heeft al eerder klachten ontvangen over BAM en onredelijke contracten die Brainnet voorlegde. ‘Toen heeft BAM besloten de bestaande contracten met zzp’ers voort te zetten. Wij roepen het bedrijf op dat ook nu te doen.’

Controle schijnzelfstandigheid

BAM laat tegenover het Financieele Dagblad weten dat de soep niet zo heet wordt gegeten als in het contract wordt opgediend. Daarin staat dat iemand mogelijk geen geld krijgt als blijkt dat vaktechnische certificaten en hun zzp-status achteraf negatief uitvallen. Dat kan vier weken duren, maar ‘dat is nog nooit voorgekomen’, aldus BAM. Dat bevestigt wel de intentie om alleen nog met Brainnet samen te gaan werken voor de inhuur van externe krachten. Een van de redenen daarvoor is de controle op schijnzelfstandigheid. Volgend jaar kan een overtreding van de Wet DBA weer een boete opleveren en BAM blijft dan buiten schot als er iets niet in orde is.

Brainnet: eisen zijn normaal

Brainnet stipt aan dat het normaal is om van zelfstandigen op een bouwplaats te verlangen dat ze over de vereiste certificaten beschikken en dat verzekeringen en registratie bij de Kamer van Koophandel in orde zijn. ‘Veel projecten kennen een aanloopperiode van enkele weken en van ondernemers mag worden verwacht dat ze hun zaakjes op orde hebben en tijdig de certificaten inleveren.’

Verhoef beaamt dat, maar stelt dat de klachten komen van leden die al veel langer met zzp-contracten voor BAM werken.

Bron: Zelfstandigen Bouw/Het Financieele Dagblad

Over Auteur

Reageer