Zzp’ers verwachten meer omzet in 2017

0

Het jaar 2017 wordt volgens twee op de drie zzp’ers een beter jaar dan 2016. Het toegenomen vertrouwen komt door de verwachting dat er meer opdrachten gescoord kunnen worden en dat er een hoger tarief kan worden gerekend.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 825 zzp’ers. Niet alleen verwacht ruim eenderde van de zzp’ers dat hun tarief zal stijgen, maar 1 op de 5 zzp’ers denkt dit jaar ook lagere kosten te hebben. Een klein deel van de positief gestemde zzp’ers verwacht ook lagere belastingen.

Tevreden over 2016

Uit het onderzoek blijkt dat zzp’ers over het algemeen tevreden zijn over het jaar 2016, ondanks de donkere wolken van de Wet DBA. Gemiddeld beoordelen zij het afgelopen jaar met een 6,5. De Nederlandse politiek wordt door zzp’ers het minst goed beoordeeld, met een 4,4.

Het meest positief zijn zzp’ers over de aard van de opdrachten die ze in 2016 hebben gedaan: deze worden beoordeeld met een 7,4. De hoeveelheid opdrachten krijgt daarentegen een minder hoog cijfer: 6,3. Van de ondervraagde zzp’ers geeft 44% aan dat het hem of haar in 2016 wel moeite kostte om aan opdrachten te komen.

Ondernemersvertrouwen

Ook de verwachtingen over het Nederlandse ondernemersklimaat in 2017 stemmen zzp’ers positief: gemiddeld wordt het ondernemersvertrouwen voor 2017 door zzp’ers beoordeeld met een 6,7. Wel denkt ruim 65 procent van de respondenten dat de rente in 2017 hoger zal worden. Toch geeft 83 procent van deze groep aan dat een stijging van de rente geen invloed zal hebben op zijn of haar zakelijke keuzes.

Bron: ZZP Barometer

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer