Auto zowel zakelijk als privé gebruiken

0

Het kan zijn dat je als ondernemer maar één auto tot je beschikking hebt. Deze auto gebruik je wellicht voor zowel zakelijke als privédoeleinden. Dit kan gevolgen hebben voor de winstberekening van de onderneming en voor de btw.

Er zijn voor ondernemers twee mogelijkheden.

De auto behoort tot het ondernemingsvermogen

Wanneer je er als ondernemer voor kiest om de auto van de onderneming te laten zijn, dan behoort de auto tot het ondernemingsvermogen. De autokosten zijn dan ook voor rekening van de onderneming. Een ondernemer kan een auto kopen of leasen voor zijn onderneming, of zijn privéauto auto van de onderneming maken. Daarbij moet de waarde van de auto op de balans van de onderneming worden gezet.

De auto behoort tot het privévermogen

Als de auto tot het privébezit van de ondernemer wordt gerekend, mag de ondernemer € 0,19 per kilometer aftrekken voor zakelijke ritten. Ook mag hij de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover de auto voor de onderneming wordt gebruikt. Daarbij moet worden uitgegaan van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer