Genderflex: uitzendbureau voor transgenders

0

Het eerste uitzendbureau voor transgenders is een feit. Genderflex biedt flewerkdiensten (uitzenden, payroll en zzp) aan werkgevers die genderdiversiteit hoog in het vaandel hebben.

Het idee voor het oprichten van Genderflex komt van Bregtje Visser, directeur van het bedrijf Gendertalent, van waaruit zij transgenders coacht die zijn vastgelopen op de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktdiscriminatie

Een specifiek uitzendbureau voor transgenders is geen overbodige luxe, zo stelt zij. Uit onderzoeken van onder meer het SCP in 2017 bleek dat ruim 37% van alle transgender personen een uitkering ontvangt, terwijl dit cijfer voor de gehele Nederlandse bevolking minder dan 12,5% is. Daarnaast krijgt 43% van alle transgender personen te maken met arbeidsmarktdiscriminatie. Werkgevers zijn voorzichtig door de verantwoordelijkheden en de financiële risico’s die de wet Poortwachter met zich meebrengt. Genderflex ondervangt die financiële risico’s. Valt iemand uit door ziekteverzuim dat is gerelateerd aan een transgertraject, dan begeleidt Genderflex deze persoon intensief.

Gendertalent

Zusterorganisatie Gendertalent biedt door re-integratietrajecten en loopbaancoaching sinds 2016 al een succesvolle oplossing voor de arbeidsproblematiek die transgender personen ondervinden. Visser: ”In het afgelopen jaar ontvingen wij ruim 200 verzoeken van trans personen en gemeentes voor concrete vacatures. Met Genderflex kunnen we deze vraag nu direct invullen.”

Inclusief

Voor werkgevers biedt Genderflex een concrete wijze om hun personeelsbestand inclusiever te maken. Tegelijkertijd kunnen zij de risico’s die ze ervaren beperken en bijdragen aan de emancipatie van trans personen. Visser: “Voor elk uur dat een flexkracht via Genderflex werkt, dragen wij 1 euro af aan de stichting Genderwende. Deze opbrengsten gaan naar ons buddy project, een omscholingsfonds en wetenschappelijk onderzoek.”

Iedereen welkom

Hoewel Genderflex zich primair richt op de problematiek die trans personen meemaken, staat het uitzendbureau open om iedereen te bemiddelen naar werk. Visser: “Iedereen is welkom en iedereen draagt zo actief bij aan de emancipatie van trans personen.”

Bron: Genderwende/Genderflex/AD

Over Auteur

Avatar

Reageer