Opnieuw recordaantal online vacatures

0

In het derde kwartaal van dit jaar zijn in totaal maar liefst 4.195.156 vacature-advertenties online geplaatst. Daarmee is het record van het kwartaal daarvoor alweer doorbroken.

Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernel’s bigdatatool voor online vacatures, die vandaag gepresenteerd worden.

De groei in vacatures is dus doorgezet. In het tweede kwartaal bedroeg het totaal aantal online geplaatste vacatureadvertenties 4.061.126.
Dit jaar is de vacaturemarkt veel groter dan vorig jaar. In heel 2017 waren er 10.652.606 vacature-advertenties online geplaatst. Elke vacature werd overigens gemiddeld zes keer online gepost; het aantal unieke online vacatures in 2017 bedroeg 1.714.074.

Meeste vacatures in Zuid-Holland

Zuid-Holland blijft koploper met 20,1% van alle online vacatures, op de voet gevolgd door Noord-Holland (19,4%). Deze twee provincies zijn goed voor een marktaandeel van 39,5%. Tellen we daar Noord-Brabant en Utrecht bij dan zijn deze vier provincies goed voor 66,5% van alle online vacatures.

Top-3 sectoren

De top-3 sectoren zijn handel, zakelijke dienstverlening en gezondheidszorg/welzijn. In de Zakelijke dienstverlening steeg het aantal online vacatures met +2,5% het hardst.

De top-3 beroepsklassen zijn verkoop en handel, administratie en klantenservice en ict. Het aantal online vacatures in de andere beroepsklassen stijgt overigens harder dan het aantal online vacatures in deze top-3. Een voorbeeld hiervan is Installatie, reparatie & onderhoud. Het aandeel vacatures in die beroepsklasse stijgt met 1,1%.

Meer MBO-vacatures

Het aandeel vacatures op mbo-niveau of lager is wederom toegenomen: met maar liefst +4% tot 62,3% in het afgelopen kwartaal. (marktaandeel Q3 2017: 58,3%) Het marktaandeel vacatures voor hbo- en hoger opgeleiden daalde tot 37,7% in het afgelopen kwartaal (Q3 2017: 41,7%). Dit betekent dat het aantal vacatures op mbo-niveau en lager harder groeit dan het aantal vacatures op hbo-niveau en hoger. Deze ontwikkeling is al langer aan de gang.
Het aandeel vacatures voor HBO en hogere functies is dus relatief gedaald, van 41,7% in het derde kwartaal van 2017 naar 37,7% in het afgelopen kwartaal.

Top-5 beroepen

De lijst met meest gevraagde beroepen is al lange tijd onveranderd. Ook in het derde kwartaal is de top-5 beroepen:

  1. Medewerker klantenservice
  2. Productiemedewerker
  3. Servicemonteur
  4. Magazijnmedewerker
  5. Logistiek medewerker

Top-5 intermediairs

De intermediairs die de meeste online vacatures hebben geplaatst zijn:

  1. YoungCapital
  2. Randstad
  3. Tempo-Team
  4. Olympia uitzendbureau
  5. Eminent Groep

Textkernel heeft een infographic gemaakt waarin de cijfers over de onlinevacaturemarkt in het derde kwartaal helder zijn weergegeven.

Bron: Textkernel

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer