Aantal online vacatures bereikt recordhoogte

0

Het aantal online geplaatste vacatures is in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid tot een recordaantal van ruim 4 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernel’s bigdatatool voor online vacatures.

In totaal werden er 4.061.126 online vacatureadvertenties gevonden. Zuid-Holland is opnieuw koploper in het aantal online vacatures met een marktaandeel van 20,6%. Daarna volgen Noord-Holland (18,2%) en Noord-Brabant (16,7%). Medewerker Klantenservice is de meest gevraagde functie. Ook productiemedewerkers, servicemonteurs, vrachtwagenchauffeurs en magazijnmedewerkers worden veel gevraagd.

Grotere spreiding over beroepsklassen

De beroepscategorie Administratie en Klantenservice telt met 9,3% aandeel de meeste vacatures, al is het marktaandeel wel met 1,2% afgenomen. In Verkoop en Handel wordt 8,9% van alle vacatures geplaatst. De beroepsklasse Bouw en delfstoffenwinning is de grootste stijger met +1,9% marktaandeel (naar 8,3%). Daarmee wordt ICT verdrongen als derde meest gevraagde beroepsklasse. Die heeft nu een marktaandeel van 8,2% )-1,2%). Wel is inmiddels 1 op de 10 vacatures afkomstig uit de ICT-sector. In de klasse Installatie, reparatie en onderhoud is de vraag juist toegenomen (+1,4% naar een marktaandeel van 7%). “Opvallen is dat de marktaandelen van de top 10 beroepsklassen sinds begin 2016 steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Het lijkt erop dat sinds het herstel van de economie de focus in werving wordt verlegd. Door schaarste aan goede kandidaten op de arbeidsmarkt wordt er nu minder gefocust op een specifieke beroepsklasse en wordt er over de hele linie actiever geworven.”

YoungCapital grootste intermediair

De grootste intermediair was in het tweede kwartaal YoungCapital, gevolgd door Randstad, die een jaar eerder nog koploper was. Olympia, Tempo Team en Start completeren de top 5. De directe werkgever met de meeste fulltime vacatures is ING. Energiebedrijf ENGIE is de nummer 2, gevolgd door Fletcher Hotels, VDL Groep en de NS.

Meer parttime, meer mbo-niveau

Bij ruim een op de drie vacatures (34,1%) is parttime werken (32 uur of minder) mogelijk. Daarmee is het aantal parttime vacatures 1,7% hoger dan in het tweede kwartaal van 2017. Overigens was het aandeel parttime-vacatures gemeten over heel 2017 ruim 40%. Sinds begin 2016 groeit het aantal vacatures op mbo-niveau of lager significant harder dan het aantal vacatures voor hbo-niveau of hoger. In totaal betreft nu 62,8% van alle vacatures een functie met maximaal mbo-niveau.

Bron: Textkernel

Lees ook: Ruim een vijfde meer online vacatures in 2017

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer