Han Mesters (ABN Amro): “Het is een gevaarlijke tijd voor flexondernemers”

0

“Als de economie inderdaad met drie procent groeit, en de schaarste op de arbeidsmarkt blijft groeien, waar staan we dan aan het eind van het jaar?” Bankier Han Mesters, kenner van de flexmarkt, geeft als voorproefje op het FlexEvent alvast een paar hapklare brokken waar de flexondernemer zich op stuk kan bijten.

Meer margediscipline

Het is een economische wetmatigheid – bij schaarste gaat de prijs omhoog. Maar dat gebeurt (nog) niet in de uitzendbranche, constateert Mesters. “Inkoopafdelingen houden ook de prijzen voor inhuur van personeel laag. Gevolg is dat (vooral grote) uitzendorganisaties weglopen, die hanteren hun margediscipline en gaan hun personeel elders wegzetten. Dat proces is nu al gaande.”
Die grote uitzendbedrijven gaan niet alleen beter op hun marges letten, ze zullen ook kleinere vissen in de markt blijven opslokken. “Wij verwachten dat de consolidatieslag doorgaat. Net als alle grote organisaties is het voor bedrijven als Randstad moeilijk organisch te groeien. Bovendien kampen grote organisaties vaak met een gebrek aan innovatie binnen het bedrijf, dus zullen zij dat binnenhalen via overnames.”

Impresario voor kandidaat

Door de schaarste zal het uitzendbureau de focus meer verplaatsen van de inlener naar de kandidaat. “Het wordt moeilijker kandidaten te vinden en detacheerders krijgen te maken met inleners die de flexkrachten steeds vaker en sneller in (vaste) dienst gaan nemen. Dat legt druk op het deta/vast-verdienmodel”, verwacht Mesters, die dit effect ook ziet plaatsvinden bij uitzendbureaus.
Uitzendbureaus moeten om uitzendkrachten te vinden en te binden meer investeren in het opbouwen van een relatie met kandidaten, stelt Mesters. “Wordt een impresario voor die kandidaat. Veel werkgevers doen dat al, personeel begeleiden en rekening houden met hun wensen en persoonlijke ontwikkeling – willen zij bijvoorbeeld een sabbatical, een paar maanden backpacken – faciliteer dat dan. Dat zouden uitzendbureaus ook meer moeten gaan doen.”

Contractvorm ondergeschikt

“De contractvorm doet er niet toe”, zegt Mesters. Was een uitzendbureau voorheen bezig om uitzendkrachten weg te zetten bij de inlener, nu moet een uitzendbureau meedenken in de strategische flexschil die opdrachtgever nodig heeft. Dat kan payroll, uitzenden of een combinatie zijn.” Mesters voegt daaraan toe dat de schaarste de rol van werving en selectie belangrijker maakt. “Ik denk dat uitzendbureaus hun marges voor werving en selectie zullen verhogen en dit meer zullen loskoppelen van de back office. Salarisadministratie zal meer worden uitbesteed aan payrollers.”

Disruptie gaat gewoon door

Al het goede nieuws en hoge groeiverwachtingen brengt het risico met zich mee dat uitzendbedrijven te weinig zullen innoveren, waarschuwt Mesters. “Het is een gevaarlijke tijd voor uitzendondernemers die nu nog goed geld verdienen met old school werving en selectie – het plaatsen van uitzendkrachten bijvoorbeeld bij het MKB is nog altijd vrij arbeidsintensief. Door de groei lijkt de noodzaak van innoveren niet zo groot, maar de disruptie is wel degelijk gaande. Ook die uitzendbureaus moeten slim gebruik gaan maken van big data, machine learning en semantic search. Want de concurrentie zit niet stil en dan kom je straks echt in de problemen.” Mesters adviseert de traditionele uitzendbureaus ‘het dak te repareren als de zon schijnt.’ Een lastige boodschap weet hij zelf. “Innovatie zit niet bepaald in het DNA van uitzendbureaus.” Uitzendbedrijven die dat op dit moment goed doen zijn volgens Mesters YoungCapital en Timing. Het FlexEvent biedt inspiratie en kan ook andere flexondernemer op het goed spoor zetten.

Lees ook: Mesters (ABN): ‘uitzendbureau, pas je tijdig aan’

 

FlexEventHan Mesters is sectorbankier bij ABN Amro. Mesters deelt tijdens het FlexEvent op 29 mei a.s. zijn visie op de stand van de flexmarkt en de verwachte ontwikkelingen waar de flexondernemer mee te maken krijgt. Wil je daar ook bij zijn? Inschrijven kan online via event.flexmarkt.nl.

 

 

 

 

Over Auteur

Reageer