Je eigen uitzendbureau starten? Er zijn vijf financiële valkuilen!

0

Wil je een uitzendbureau starten, dan moet je goed nadenken over de financiering. En over welke fouten je vooral niet moet maken.

Een overzicht van de vijf meest voorkomende financiële valkuilen:

  1. te klein starterskapitaal; veel starters denken dat zij met de opbrengst van de geleverde diensten alle gemaakte kosten kunnen compenseren.  Maar wat als de opbrengst (tijdelijk) tegenvalt? Bovendien moet je als uitzendbureau vaak al salarissen uitbetalen als de opdrachtgever nog niet heeft betaald. Zorg dus dat je voldoende starterskapitaal opbouwt.
  2. onrealistische verwachtingen; een luxe bedrijfspand geeft weliswaar uitstraling, maar het moet wel te betalen zijn. Begin liever wat kleiner en breidt uit zodra de financiële middelen voorhanden zijn. Werk met een reëel, gedetailleerd ondernemersplan, waarin winstverwachting en exploitatiebegroting kloppen.
  3. te snel leningen aflossen; door een snelle aflossing van leningen ben je misschien eerder uit de schulden, maar niet per se uit de problemen. Een te snelle afbetaling kan bijvoorbeeld noodzakelijke investeringen in de weg staan of tot cash flow problemen leiden.
  4. belasting vergeten; reserveer elke maand een vast bedrag voor de btw en inkomstenbelasting. Dat voorkomt problemen als er plotseling een blauwe enveloppe op de mat valt. Vaak gaat het namelijk om aanslagen over lange perioden, en dus om grote bedragen.
  5. chaotische administratie; beginnende ondernemers steken vaak alle tijd en energie in het maken van omzet en het binnenhalen van nieuwe klanten, waardoor het papierwerk blijft liggen. Het gevolg: te weinig zicht op de inkomsten en uitgaven, facturen gaan te laat de deur uit en de aanmaningen stromen binnen. Daarmee komt de continuïteit van het jonge bedrijf in gevaar. Houd daarom de administratie dagelijks bij, bijvoorbeeld met een computersysteem. Wars van alle papieren rompslomp? Overweeg dan deze werkzaamheden uit te besteden aan een accountant.

Lees ook:

Dit artikel is een bewerkte versie van eerder verschenen artikelen uit de Flexmarkt-special ‘Start je eigen uitzendbureau’, aangevuld met actuele informatie.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer