Persoonlijkheidstests populair bij recruitment

1

De schaal waarop persoonlijkheidstests worden gebruikt bij recruitment, wordt steeds groter. Over de hele wereld was er vorig jaar 2,9 biljoen euro besteed aand talent-management software. Dat is 15 procent meer dan in 2010.

Dit meldt Wall Street Journal.

Computers en geavanceerde software maken het mogelijk om meer kandidaten te evalueren en betrouwbaardere data over deze kandidaten te genereren.

Productiviteit
De factoren die softwareprogramma’s meenemen in hun uitkomst, zijn anders dan een sollicitant zou verwachten. Vacatures die voorheen vervuld werden op basis van werkervaring en gesprekken, hangen af van iemands persoonlijkheid. Werkgevers willen snijden op kosten en de productiviteit omhoog brengen. Dat kan door mensen aan te nemen waarvan de kans klein is dat ze snel ontslagnemen. Die kans kan worden berekend met het gebruik van talent-management software.

Voorbeeld
Een voorbeeld is de Amerikaanse printerfabritant Xerox. Het bedrijf wilde graag weten waarom veel, pas getrainde, callcenter-medewerkers hun baan opzeggen. Callcentermedewerkers werden voorheen geselecteerd op ervaring met callcenterwerk op hun cv. Alleen is ervaring niet van belang als het gaat om de loyaliteit van de medewerker, het draait dan juist om persoonlijkheid. Daarom wordt nu iedere sollicitant bij het Amerikaanse callcenter van Xerox met behulp van software getest. Sollicitanten moeten kiezen tussen stellingen als: ‘Ik stel meer vragen dan de meeste mensen doen’ en ‘Mensen geloven vaak wat ik zeg’. Dit zorgt ervoor dat het verloop van werknemers met 20 procent is gedaald.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Django Koole op

    Prachtig om dit artikel te zien. Wij hebben in Europa ervaring met SNT. Hier zijn wij goed in. www tmamethod com. Wil graag met een ieder die hier interesse in heeft van gedachten wisselen. Kunnen ook een gratis boek “Van Talent tot Performance” toesturen.

    Bel mij 0653120649

    Django Koole

Reageer