Relatie robotisering en werkloosheid

0

Er blijkt een relatie te zijn tussen het aandeel werkzoekenden en het automatiseringsrisico bij bepaalde beroepen. Zo zijn er relatief veel werklozen in beroepsgroepen met een hogere kans op automatisering.

De arbeidsmarkt in Nederland verandert de komende jaren sterk door robotisering en automatisering. Naar schatting twee tot drie miljoen banen zullen hierdoor verdwijnen, stelde Deloitte eind vorig jaar na onderzoek. Nu heeft het bedrijf verder onderzoek gedaan naar de gevolgen van robotisering en automatisering.

Middelbaar beroepsniveau
Alle beroepsniveaus worden door automatisering geraakt, maar bij het middelbaar beroepsniveau zal de impact het grootst zijn. Deze beroepsgroep werkt namelijk veelal in banen met een groot risico op automatisering. Binnen deze beroepsgroep is de werkloosheid hoger dan in andere beroepsgroepen. Dit kan betekenen dat de automatisering al verder is dan eerder werd gedacht. Om dit te kunnen bevestigen zijn meer historische gegevens nodig.

Opleidingsniveau
Vooral in de provincies Friesland, Limburg en Zeeland zullen relatief veel werknemers te maken krijgen met de gevolgen van robotisering. Dit heeft vooral te maken met het opleidingsniveau van de werkzame bevolking in de verschillende provincies. Zo is in Friesland en Zeeland minder dan 30 procent van de werkzame bevolking hoogopgeleid. In Noord-Holland en Utrecht, de provincies die relatief het minst last zullen krijgen van de veranderende arbeidsmarkt, is dit ruim boven de 40 procent.


Bron: State of the State, onderzoek Deloitte

 

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer