Startup als leerschool

0

Kun je een betere leerschool hebben dan werken bij een startup? Niet volgens Franziska Szabó (PA Online), zo schrijft zij in haar column voor Flexmarkt.

Franziska Szabó (1962) is voormalig internationaal personal assistant. In 2000 richtte zij PA Online op, recruiter van zeer ervaren, meertalige personal assistants en topsecretaresses. franziska@paonline.nl

‘Natuurlijk leer je bij al langer bestaande bedrijven veel van het management en je collega’s. Maar bij een startup moet je heel creatief zijn. In praktische zin en in het bedenken van oplossingen. Je moet uitermate flexibel zijn, want de hele dag door ben je als het ware het wiel opnieuw aan het uitvinden. Dat moet dus wel in je zitten. Er zijn steeds meer startups. Vaak begonnen door jonge ondernemers, al dan niet tijdens en met behulp van een universiteit of hogeschool. Zelfs tijdens de coronacrisis. Vaak niet bepaald onverdienstelijk ook. Een aantal gaat zelfs binnen twee jaar van startup naar scale-up. Ik vind het prachtig om zulk ondernemerschap te zien. Echt respect voor!

Mijn laatste baan voordat ik mijn eigen bedrijf startte, was bij een Amerikaanse startup. In Nederland werd ik als een van de eersten aangenomen. Van kantoor en meubilair tot aannamen van meer personeel in Amsterdam en Londen tot het ondersteunen van de Amerikaanse en Franse directeuren: het lag in beginsel op mijn bordje. Het helpt natuurlijk als je al enige werkervaring hebt.
Je leert heel snel. Je moet wel. Hoe dan ook, hoe leuk wil je het hebben? Zelf heb ik het ondernemerschap laat omarmd. Toen het hoofdkantoor naar Londen verplaatste, kwam mijn baan te vervallen. Als een deur dichtgaat, gaat altijd een andere deur open. De deur die toen openging, was de deur om voor mijzelf te beginnen. Door die deur ben ik de ondernemersruimte in gestapt. Dat is inmiddels 21 jaar geleden. Mijn eigen startup is ook een goede leerschool geweest. Met fouten maken, drie crises, kunst- en vliegwerk en zeker ook hele mooie deals en matches.

Ik hou mijn bedrijf graag klein en overzichtelijk, zodat ik de standaard van dienstverlening en kwaliteit hoog kan houden. Dat is voor mij belangrijker dan de kwantiteit. Voor een ieder die wil sparren over de leerschool van een startup of van de startup naar scale-up: dat doe ik graag. Het is een leerschool die mij veel heeft gebracht en waar ik graag in deel.

Deze coumn is gepubliceerd in de maart-editie van Flexmarkt magazine die voor abonnees (van Flexmarkt Pro) ook digitaal beschikbaar is.


Lees ook:
 Je eigen uitzendbureau starten? Dit moet je weten!

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:

✅ verdiepende en analyserende artikelen

✅ de verzuim- en transitietool

✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst

✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen

✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief

Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer