Uitzendbureau starten: kies de juiste rechtsvorm

0

Een van de eerste stappen bij het starten van een eigen uitzendonderneming is het kiezen van het juiste juridische jasje.

Tot op zekere hoogte kun je zelf bepalen welke rechtsvorm je kiest. Een eemanszaak is een voor de hand liggende keuze, want het is goedkoop. Bij deze rechtsvorm ben je zelf als persoon aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van het bedrijf. Als het bedrijf failliet gaat, ga je zelf ook failliet.

Bij een flinke omzet of veel risico’s is een bv daarom wellicht een betere keuze. Bij deze rechtsvorm ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Als directeur ben je in dienst van het bedrijf. Bij een bv komen wel meer kosten om de hoek kijken. Er is een notariële akte nodig en er moet minimaal 18.000 euro gestort in de vennootschap. Per 1 oktober 2012 geldt het nieuwe bv-recht, waardoor het een stuk eenvoudiger wordt om een bv op te richten. Je hebt dan geen minimum(start)kapitaal van € 18.000 meer nodig. Eén eurocent volstaat. Daarnaast vervallen de verplichte bankverklaring en de verplichte accountantsverklaring.

Er zijn nog meer rechtsvormen mogelijk in Nederland. Een overzicht daarvan, met uitgebreide uitleg, vindt u op de website van de Kamer van Koophandel.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer