De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) hangt al een tijdje boven de flexmarkt. De invoering ervan is een paar keer doorgeschoven, maar van uitstel zal geen afstel komen. Backofficebureau houdt de wetgeving volop in de gaten en bereidt zichzelf en de uitzenders waarmee zij samenwerkt erop voor.
De beoogde invoeringsdatum van de wet is nu op 1 januari 2026. Vanaf 1 januari 2027 zal de overheid (een gedecentraliseerd orgaan) erop handhaven.
Rode draad in al die wet- en regelgeving is de positie van de uitzendmedewerker verbeteren. “In de flexbranche zien we elke paar jaar wel weer nieuwe, grote wet- en regelgeving die voor veel opschudding zorgt”, plaatst Sander Adams, salesmanager bij Backofficebureau (een label van P-services), de nieuwe wet in historisch perspectief. “Heel vroeger was dat de inlenersbeloning en later de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Om maar een paar voorbeelden te noemen. En de Wtta is dus de volgende op de stapel. Een goede zaak natuurlijk, want uiteindelijk is het belangrijk dat uitzendkrachten krijgen waar zij recht op hebben. En dat kan alleen als iedereen zich netjes aan dezelfde regels houdt. Daarom moet de overheid een gelijk speelveld creëren. Het gaat er uiteindelijk ook voor zorgen dat uitzendwerk niet altijd maar onder een vergrootglas ligt.”
Nog niet alles duidelijk
Inleners mogen straks alleen nog zakendoen met uitzendbureaus die toegelaten zijn in de markt. Adams: “In het geval van de Wtta is op detail nog niet alles duidelijk. Wel zijn al normeisen gegeven, maar die zijn ook al een paar keer gewijzigd. De invoering is mede daarom en vanwege het ‘op te richten’ bestuursorgaan ook uitgesteld. De uitvoerbaar- en handhaafbaarheid staan ter discussie: zijn de regels die nu bedacht zijn haalbaar? ”Zoals in dit Kamerstuk staat omschreven: ‘Moeten uitleners onder andere ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen, een waarborgsom van honderdduizend euro overmaken, laten zien dat zij het juiste loon betalen en hun belastingen afdragen. Periodiek wordt gecontroleerd of de uitzendbureaus zich houden aan specifieke eisen met betrekking tot arbeidswetten, socialezekerheidswetten en fiscale wet- en regelgeving.’ Adams: “Die waarborgsom van 100.000 euro geldt overigens alleen voor uitzenders die op het moment van de invoering van de wet korter dan vier jaar bestaan.”
Op tijd voorbereiden
Ook komt er met de invoer van de Wtta veel administratieve rompslomp bij die veel onrust in de sector kan opleveren. “Uitzenders vragen zich steeds weer af: wat moeten we nu weer doen om aan alle eisen te voldoen om uit te kunnen zenden?” Hoewel voor deze wet nog niet alle puntjes op de i staan, adviseert Adams uitzenders om zich er tijdig op voor te bereiden. “Behalve een ton sparen, voor wie dat van toepassing is, kunnen uitzendorganisaties zorgen dat hun administratie op orde blijft én de verloning conform de NEN verloopt. Maar al die lasten kun je vakkundig uit handen laten nemen door partijen als Backofficebureau. Een uitzendbureau dat samenwerkt met een backofficepartij kan naar verwachting meeliften op de toelating van de backofficepartij.”
Toelatingsbedrag
Backofficebureau staat verschillende uitzendbureaus bij. Adams licht toe: “Bij ons zijn bureaus aangesloten die zelf ook heel diep in de materie zitten en daar wel kritisch op en actief mee bezig zijn. Er zijn ook klanten die hierbij volledig op ons vertrouwen. Startende intermediairs adviseren wij om te oriënteren op een samenwerking met een partij die al aan alle eisen voldoet en straks toegelaten zal worden. Het betalen van een ton is voor hen ontzettend moeilijk. Wij ondersteunen in de andere eisen die de nieuwe wet straks stelt, zo beheren we bijvoorbeeld de volledige HR-administratie en verloning voor de uitzender, alles conform NEN- en SNA-voorwaarden. In onze klantpopulatie zien we best veel bedrijven die korter dan vier jaar bestaan, omdat ze bijvoorbeeld eerst hun backoffice volledig hadden uitbesteed en pas later zelf juridisch werkgever zijn geworden. Zij moeten dus straks het hoge toelatingsbedrag gaan betalen. Wij helpen hen bij de rest.”
Impact wet
Onder uitzenders verschilt het erg hoe de impact van de nieuwe wet wordt beleefd. Volgens Adams is het ook lastig om in dit stadium te kunnen inschatten wat de impact van de invoering van het toelatingsstelsel zal zijn op de flexmarkt en arbeidsmarkt. “Daarvoor moeten we echt wachten op de volledige uitwerking van het stelsel. Wij houden onze klanten bij ontwikkelingen over de wet steeds op de hoogte via onze whitepaper. Zodra er, naar verwachting dit najaar ook, meer bekend is, brengen wij het onderwerp opnieuw onder de aandacht bij hen. Het is wel duidelijk dat de impact van de wet groter zal zijn voor uitzendbureaus die zelf juridisch werkgever zijn.”
Ontzorgen
De meerwaarde van een bedrijf als Backofficebureau is evident: “Wij zitten bovenop de materie, hebben korte lijnen met de ABU en met advocaten. En bevinden ons midden in dat proces”, benadrukt Adams. “Met onze backoffice-dienstverlening helpen we intermediairs bij hun ondernemerschap, we zorgen dat alles voor ze geregeld wordt. Door hun administratie volledig over te nemen en hen tegelijk te laten profiteren van onze nieuwste software en automatisering, kunnen zij zich volledig bezighouden met werving en selectie van nieuwe kandidaten en het vinden van nieuwe opdrachtgevers. Wij kunnen uitzenders ongeacht hun situatie adviseren over en begeleiden bij het voldoen aan de toelatingsplicht. Zodat de intermediair op tijd, dus vóór de deadline van 1 juli 2026, voldoet aan alle voorwaarden.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Backofficebureau.