Handhaving wet DBA vanaf 2025: impact op inzet zzp’ers en uitzendkrachten

0

Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst weer volledig op schijnzelfstandigheid. Bedrijven die zzp’ers inhuren voor niet-zelfstandig werk riskeren boetes en naheffingen. Er is een overgangsjaar waarin geen vergrijpboetes worden opgelegd, mits er aantoonbare stappen worden genomen tegen schijnconstructies. Dit is onderdeel van de aanpak van het kabinet om schijnzelfstandigheid te bestrijden en meer zekerheid op de arbeidsmarkt te creëren.

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) ziet toe of zzp’ers wel echt zelfstandig zijn en niet verschuilen achter schijnzelfstandigheid. De wet bestond al, maar de belastingdienst begint in januari 2025 pas met het handhaven van de wet, in aanloop naar een -nog te maken- nieuwe wet.

Opheffing van het handhavingsmoratorium

De wet DBA is bedoeld om richtlijnen te creëren en de grens tussen freelancer en vaste werknemer aan te duiden. De wet leidde tot veel onzekerheid en administratieve lasten voor opdrachtgevers en zzp’ers zelf. De inefficiëntie werd door de Belastingdienst erkend, waardoor er een handhavingsmoratorium kwam. Hierdoor handhaafde de Belastingdienst de wet niet, alleen in gevallen van opzettelijk kwade wil. Het was altijd als tijdelijk bedoelt, maar is tot nu toe al acht jaar van kracht. Tot januari 2025, want dan verdwijnt het handhavingsmoratorium.

Staatssecretaris Idsinga van Financiën: “Als je echt een ondernemer bent en zelfstandig werkt kun je dat gewoon blijven doen. Maar de inzet van schijnzelfstandigen leidt wel tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden.” Het kabinet wil de balans op de arbeidsmarkt herstellen, mede door de opheffing van het handhavingsmoratorium.

Lees ook: Zo zorg je voor efficiënte en toekomstbestendige backofficeprocessen

(Nog) geen boete

“Hoewel veel bedrijven en zzp’ers zich druk aan het voorbereiden zijn op de handhaving vanaf 1 januari 2025 ben ik mij er ook van bewust dat de aanpassingen veel van hen vragen”, gaat Idsinga verder. “Daarom krijgen bedrijven die kunnen aantonen dat zij aan de slag gaan met het tegengaan van schijnveiligheid volgend jaar nog geen vergrijpboetes.” Maar, een waarschuwing wordt niet meer de norm, zoals voorheen.

Zzp of uitzendkracht

Dat de wet DBA weer wordt aangehaald, kan ervoor zorgen dat bedrijven naar alternatieven gaan kijken, zoals uitzendkrachten. Voorzitter Alfrink van ZZP Nederland vertelde aan BNR dat zij zien dat opdrachtgevers zenuwachtig worden. “De meeste zzp’ers proberen het echt goed te doen, alleen is er geen duidelijkheid en dat maakt mensen zenuwachtig, waardoor opdrachtevers zeggen: ik huur wel een uitzendkracht in”, vertelt hij aan BNR.

De opheffing van het handhavingsmoratorium zal hoe dan ook invloed hebben op de arbeidsmarkt in Nederland. Het is mogelijk dat sommige bedrijven ervoor kiezen om minder zzp’ers in te huren, vanwege de eisen en risico’s van naheffingen en boetes. Wat precies de uitwerking gaat zijn voor de toekomst van de zzp’er of uitzendkracht, is pas vanaf 1 januari 2025 precies te meten.

Lees ook: Gebrek aan informatie hindert werkzoekenden bij het vinden van een baan

Over Auteur

Redacteur Flexmarkt

Reageer