Afwijzing op basis van cv verboden

0

Ga eerst het gesprek aan met een kandidaat en wijs hem of haar pas daarna eventueel af. Hugo de Koning, eigenaar van YoungCapital, heeft het niet zo op cv’s. Hij verbiedt zijn opdrachtgevers om kandidaten op basis van dit ‘papiertje’ af te wijzen.

Tekst: Paul Poley

Diplomaterreur houdt tienduizenden werklozen van een baan. Eind vorig jaar luidde CNV deze noodklok nadat de vakbond had gesignaleerd dat heel wat maatschappelijk kapitaal wordt verspild door star vast te houden aan diploma-eisen. Het CNV gaf de kinderopvang als voorbeeld. Er zijn ongeveer 30.000 vacatures, maar desondanks houdt men er vast aan de eis van een opleiding op mbo-4-niveau. 

De strakke voorzet van het CNV werd vakkundig ingekopt door Hugo de Koning, eigenaar van YoungCapital. Op LinkedIn schudde hij zijn connecties wakker met de volgende tekst: “Verboden af te wijzen op cv. Ga in gesprek! Ik hou niet van regels, maar deze nieuwe regel heb ik zelf geïntroduceerd. Het is vanaf nu verboden om kandidaten af te wijzen op hun cv. Zo’n papiertje zegt veel te weinig over een mens. Dus willen we dat je eerst in gesprek gaat, vragen stelt. Iemand leert kennen. Daarna mag je zoveel afwijzen als je wilt. Dit verbod rollen we komende maanden uit voor onze 1.200 medewerkers en de opdrachtgevers van YoungCapital.”

Nog grotere behoefte aan arbeid

De Koning vertelt nu dat hij deze blogpost schreef met het oog op de toekomst van de arbeidsmarkt. “Er is nu al een enorm probleem, er zijn meer vacatures dan werkzoekenden, maar you ain’t seen nothing yet. Het kan korter of langer duren, maar als de economie aantrekt, de rente daalt, de koopkracht stijgt en de vergrijzing toeneemt, hebben we een nog veel grotere behoefte aan arbeid dan nu. De mensen raken echt op. Daarom is het niet goed om nu te kritisch te zijn op cv’s en mensen op basis daarvan af te wijzen.” 

Maar dat is wel wat hij ziet bij de ongeveer vierduizend klanten van The Works, de holding achter onder meer YoungCapital, het uitzendbureau voor studenten, starters en young professionals. “Veel van onze opdrachtgevers wijzen zonder enig gesprek kandidaten af op basis van een onderbuikgevoel.”

Competenties hebben meer waarde dan star cv

Vroeger kon zoiets nog, beaamt De Koning. “Er was een overschot aan mensen, de jongerenwerkloosheid was hoger dan 10 procent. Toen kon je heel kritisch zijn op cv’s van kandidaten. Maar die tijd ligt ver achter ons. Werkgevers moeten tegenwoordig solliciteren bij werknemers, niet andersom. Daarbij hoort dat je ook anders moet omgaan met kandidaten en hun cv’s.” 

Ook is er een positieve reden om niet blind te varen op een cv. “Kijk naar onze doelgroep, de jongeren. Die hebben een leercurve die tien keer zo steil is als jongeren twintig jaar geleden hadden. Gamification, AI, apps: ze zijn er zó mee vertrouwd en leren zó snel. Die competenties hebben veel meer waarde dan een statisch, oppervlakkig cv, dat in feite heel weinig over iemand zegt.”

Signaal richting opdrachtgevers

De Konings bericht op LinkedIn leverde interessante reacties op, zoals van iemand die door YoungCapital zelf was afgewezen op basis van zijn cv, zonder gesprek. En van iemand die liet weten dat de aanpak van De Koning wel érg veel tijd gaat kosten. Inderdaad lijkt het aangaan van tientallen gesprekken nogal ingrijpend voor een uitzendorganisatie. De Koning wil dan ook een nuance aanbrengen. “Mijn oproep, het verbod, is vooral een signaal richting onze opdrachtgevers. Dat ze vanaf nu eerst gesprekken moeten aangaan met de kandidaten die wij ze aanbieden, en die niet vanwege hun cv moeten afwijzen. Wijzelf, onze eigen mensen, wijzen nog wel degelijk kandidaten af.

“Stel, we hebben een vacature voor een heel leuke functie in Amsterdam, dan krijgen we daar soms wel honderden reacties op.” Volgens De Koning is het ondoenlijk om al die kandidaten uitgebreid te spreken. “Waar het mij om gaat, is dat onze opdrachtgevers overtuigd moeten zijn van onze expertise. Wij zijn gespecialiseerd in screenen en matchen. Wij vinden dat als wij kandidaten voorstellen bij een opdrachtgever, die erop moet vertrouwen dat het sowieso geschikte kandidaten zijn. Ze zouden die dan allemaal persoonlijk moeten spreken, en niet eerst een schifting maken op grond van de cv’s.”

Geen politieagent

Het is niet zo dat De Koning politieagent gaat spelen en streng wil handhaven. Aan de andere kant is het verbod uit het LinkedIn-bericht niet voor de bühne bedoeld. “Het liefst zou ik helemaal stoppen met cv’s. Opdrachtgevers willen nu eenmaal cv’s zien van ons. Maar als we een opdrachtgever zouden hebben die onze kandidaten steeds blijft afwijzen op basis van cv’s, dan hebben we wel een probleem met hem. Wij zijn vooral kandidaatgericht, steken veel tijd in gesprekken en screening, geven baangarantie. Dan wordt het een onhaalbare businesscase als een opdrachtgever niet eens gesprekken voert. Maar gelukkig is dat nog niet voorgekomen.”

‘We verrassen opdrachtgevers’

Het tegendeel is wél waar. “We zien opdrachtgevers vertrouwen krijgen in wat we doen. In onze voorbereiding, onze gesprekken, onze kandidaten. Daardoor krijgen snel lerende, hongerige talenten met misschien wat minder werkervaring mooie kansen. Vaak verrassen we opdrachtgevers zelfs zo dat ze tot direct hiring overgaan. Dat zien we bij onder meer Transavia, NS Retail en grote financiële klanten.”

Bij NS Retail heeft YoungCapital de time-to-hire verkort van enkele weken naar soms minder dan een uur. “Win-win voor iedereen, zeker ook voor jongeren, voor wie snelheid enorm belangrijk is. We hopen dat er bij elke opdrachtgever zo’n andere mindset ontstaat. Want de tijd is echt aangebroken om iedere kandidaat heel serieus te nemen en eerst het gesprek met hem of haar aan te gaan.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer