De workation smaakt naar meer

0

Nederland omarmt de ‘workation’: een tripje naar het buitenland waarvoor je geen vakantiedagen opneemt, omdat je overdag gewoon werkt. Zo ging 10 procent van de Nederlanders al eens op werkvakantie en maar liefst 93 procent vindt dat voor herhaling vatbaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Europese HR-dienstverlener SD Worx onder ruim 750 werkende Nederlanders. Met name Spanje, Griekenland en Portugal zijn populair.

Het gros van de respondenten vond de workation een succes, omdat ze zeer tevreden waren met de werk-privébalans tijdens de workation (52%). Anderen gaven aan dat ze nog eens een workation wilden, omdat het goed was geregeld door de werkgever (22%) en omdat ze erg productief waren (21%).

Werken waar je wilt volgens de wet – ook onder de Spaanse zon?

Met de komst van de Wet flexibel werken – die nu nog in de Eerste Kamer ligt – is werken op een andere werkplek makkelijker te regelen voor werknemers. Zij kunnen hun werkgever vragen om meer of minder uren te werken, op andere werktijden of vanaf een andere arbeidsplaats. De werkgever is verplicht daar serieus naar te kijken.

Geldt dit straks ook voor de workation? Dat zal zo’n vaart niet lopen. Een verzoek indienen mag de werknemer altijd. Maar in de laatste versie van de wet wordt de arbeidsplaatskeuze beperkt tot het werken op een gebruikelijke werklocatie, een filiaal van de onderneming bijvoorbeeld of een woonadres.

Voor uitzendkrachten ligt het nog weer moeilijker, omdat ze een arbeidsrelatie hebben met hun werkgever, maar feitelijk arbeid verrichten voor de inlener.

Regeling opstellen

Uit het oogpunt van goed werkgeverschap kan het interessant zijn de workation als benefit op te nemen in het arbeidsvoorwaardenbeleid. Het is dan verstandig daar een regeling voor op te stellen. Neem de volgende zaken daarin op:

  • hoe toestemming gevraagd moet worden
  • het maximum aantal weken dat iemand in het buitenland mag werken
  • dat de werknemer zorgdraagt voor een correcte (ergonomische) en beveiligde werkomgeving
  • voor wie de regeling geldt
  • welke landen in aanmerking komen (in verband met bijvoorbeeld tijdsverschil)
  • wat de procedure is voor ziekte tijdens de workation

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer