Doorbetaling zieke flexkracht van de baan

4

Werkgevers hoeven toch niet twee weken lang het loon door te betalen als hun flexkrachten ziek worden.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft dit uit zijn plan voor een strengere Ziektewet geschrapt. Bazen gaan nog wel een hogere premie betalen naarmate ze meer mensen in de Ziektewet laten stromen. Dat heeft Kamp vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt.

Vorig jaar kondigde de minister een forse aanscherping van de Ziektewet aan. Hij zei toen ook het ziekengeld voor uitzendkrachten en andere flexwerkers te gaan beperken. Deze werknemers zonder vaste werkgever krijgen nog drie maanden een uitkering van 70 procent van hun laatst verdiende loon. Tenzij iemand 5 jaar of langer aan het werk is, wordt daarna het ziekengeld teruggebracht tot 70 procent van het minimumloon. Dat is gelijk aan de bijstand.

Volgens Kamp zijn zowel meer prikkels nodig voor zieke flexwerkers als voor hun tijdelijke werkgevers en uitzendbureaus om ‘een cultuur te doorbreken’ met hoog ziekteverzuim. De minister zei eerder dat mensen in de Ziektewet gemiddeld vijf keer langer ziek zijn dan werknemers in vaste dienst. Ook belanden ze vaker in regelingen voor arbeidsongeschiktheid.

Volgens de minister is de aanpak van de Ziektewet achtergebleven sinds de hervorming van de WAO tot de WIA en de invoering van twee jaar loondoorbetalingsplicht voor werkgevers bij verzuim van vast personeel. Wegens het succes hiervan, wilde Kamp werkgevers ook bij zieke flexwerkers verplichten het loon door te betalen. Maar dit stuitte onder meer op verzet van de uitzendbranche. Ook de Raad van State had kritiek.

Gemiddeld ontvingen vorig jaar 100.000 mensen het ziekengeld, waarvan veel tijdelijke contractanten, uitzendkrachten en werklozen. De hervorming van de Ziektewet moet 269 miljoen euro opleveren. In december vorig jaar hoopte Kamp nog op 300 miljoen euro aan besparingen, maar volgens hem zit het economisch tij tegen.

De vakcentrales FNV en CNV zijn tegen het beperken van het ziekengeld. Tweede Kamerlid Roos Vermeij van de PvdA noemt het ’triest’ in een tijd dat werkgevers een toenemend beroep doen op flexwerkers.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

4 reacties

 1. Dit is weer een belachelijk VVD besluit ik ben al 8 jaar flexwerker ben nooit werkeloos geweesd en ben ook al 8 jaar niet meer ziek geweest. Maar mocht ik nu wel ziek worden dan word ik gestraft inplaats van dat de mensen eens aan gepakt worden die voor niets in de ziektewet zitten.

 2. Handig, geen aanpassing van de WW, maar via deze regel toch de meeste werknemers treffen. Steeds minder vaste contracten, steeds meer flexwerkers. Sorry hoor, maar ik ben blij dat dit kabinet gevallen is en dit plan waarschijnlijk van de baan is.

 3. Henry Stroek op

  Een echte Kamp maatregel.
  Wederom met de vinger naar de verkeerde personen wijzen.
  1.Waarom zijn Flexwerkers langer ziek, als ze ziek zijn, omdat er niet of slecht gereintergreed wordt. Niemand heeft immers belangstelling voor ze.
  2. Een kortere ZW periode om ze sneller aan het werk te krijgen? Is ziek dan niet ziek? Daar hebben we toch Arboartsen voor. Doen de UWV artsen dan geen goed werk minister? U zegt nogal wat over deze doctoren die ook verantwoordelijk zijn voor deskundige oordelen.

  Naar mijn mening moet de vervuiler betalen. Ook voor een Flexwerker moet er loondoorbetaling bij ziekte zijn met een goede kans om terug te komen in het eigen werk.

  Henry Stroek CNV Vakmensen

 4. Rogier Bleij op

  Bonafide uitzendbureaus zijn aangesloten bij ABU of NBBU. Derhalve is er geen sprake van 70% ziekengeld gedurende het eerste jaar, maar wordt dit aangevuld tot resp. 91% dan wel 90% conform CAO. Deze CAO’s komen mede door vakbeweging tot stand.

  Ons bedrijf is sinds 01 januari 2011 eigen risicodrager voor de Ziektewet. Wij zien ons verzuim in 2011 teruglopen van 8% naar 4%.
  Hoe komt dit? Eindelijk hebben we contact met een Arbo arts en worden wij betrokken bij de reintegratie. Dit was voorheen bij het UWV echt onmogelijk.
  Uitzendkrachten hebben ons verteld dat het UWV vaak een afwachtende houding had. Nu heeft men het gevoeld dat elke ziekmelding goed wordt opgepakt en dat er begeleiding is naar werk.

  @Henry Stroek
  Wie bedoelt u met de vervuiler? Bedoelt u daarmee de inlener die steeds vaker een grotere flexibele schil wil, bedoelt u het bonafide uitzendbureau die goed voor haar mensen wil zorgen, bedoelt u de uitzendkracht of toch de malafide uitzendbureau’s.

  Rogier Bleij, Flexforce Personeelsdiensten BV

Reageer