Extra weken verlof na zwangerschap kost werkgevers 515 miljoen

0

Het Europees Parlement besloot woensdag het minimum zwangerschapsverlof verlof voor werkende vrouwen in de Europese Unie uit te breiden naar twintig weken. Het parlement ging ook akkoord met een vaderschapsverlof van minstens twee weken.

Verlenging van het zwangerschapsverlof komt voor werkgevers bijzonder ongelegen. ‘In deze economische tijden hebben ondernemers het al lastig’, zei een woordvoerster namens VNO-NCW en MKB-Nederland. De extra weken komen voor rekening komen van de werkgevers. Verlenging van het zwangerschapsverlof kost hun 280 miljoen euro. Aan het verplichte vaderschapsverlof zouden zij 235 miljoen euro kwijt zijn, blijkt uit een berekening van het vorige kabinet.

Werkgevers vinden de verlenging extra wrang, omdat de noodzaak van het langere verlof helemaal niet is aangetoond. De werkgeversorganisaties verwijzen naar een onderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken eerder dit jaar liet uitvoeren. Daaruit blijkt dat langer zwangerschapsverlof nauwelijks invloed heeft op de gezondheid van het kind. Ook op de arbeidsparticipatie van vrouwen heeft uitbreiding van verlofdagen geen effect.

Het zwangerschapsverlof in Nederland duurt nu zestien weken. Vaders hebben in ons land recht op twee dagen betaald verlof.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer