Gerechtshof: Half uur werk? Toch 3 uur loon

0

Een oproepkracht met een contract voor minder dan vijftien uur per week en onvoorspelbare werktijden, moet voor elke keer dat hij werkt minimaal voor drie uur loon ontvangen.

Als een werknemer met zo’n contract op een dag 10 minuten werkt, moet hij de overige 2 uur en 50 minuten dus ook uitbetaald krijgen. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden onlangs besloten in een zaak die een taxichauffeuse had aangespannen. Zij vond dat ze te weinig betaald had gekregen. Ze ontving alleen loon voor haar nettowerktijd.

Compensatie voor onzekerheid
Volgens het gerechtshof is de regeling een compensatie voor de onzekerheid waarin een werknemer met een dergelijk contract verkeert. Het is de eerste keer dat een gerechtshof zich hierover zo duidelijk uitspreekt, aldus persraadsheer B. Melssen van het Leeuwarder hof.

Niet aparte diensten
Als iemand ’s ochtends om negen uur een kwartier werkt en dan een uur later opnieuw een kwartier, dan gelden beide kwartieren niet als aparte werkdiensten. De werkgever hoeft in dat geval niet twee maal loon voor drie uur te betalen, maar betaalt slechts eenmaal voor drie uur werk.

Vooral taxi-, horeca- en supermarktbranche
FNV Bondgenoten is blij met de uitspraak. Volgens bestuurder Janwillem Compaijen van FNV Bondgenoten hebben vooral oproepkrachten in de taxi-, horeca- en supermarktbranche baat bij de uitspraak. "Denk bijvoorbeeld aan een oproepkracht in de horeca die door zijn werkgever wordt gevraagd om ’s ochtends acht uur te komen en die dan na een half uur weg moet, omdat het rustig is."

Scherper inroosteren
Compaijen denkt dat werkgevers in de toekomst hun werknemers beter zullen inroosteren. Het is volgens de FNV-bestuurder mogelijk om tot vijf jaar geleden aanspraak te maken op loon waar werknemers eigenlijk nog recht op hebben. "Ik verwacht dat mensen daar nu wel gebruik van gaan maken."

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer