Kritiek FNV op fiscaal voordeel buitenlandse uitzendkrachten

1

Een onbelaste vergoeding die uitzendbureaus van de fiscus mogen geven aan buitenlandse uitzendkrachten leidt volgens de FNV tot misbruik.

Het extraatje dient als compensatie voor de kosten die arbeidsmigranten maken voor het werken in Nederland. Het gaat bijvoorbeeld om dubbele huisvesting en familiebezoek.

Misbruik uitzendbureaus
Maar volgens de FNV misbruiken uitzendbureaus de regeling massaal door de vergoeding te verrekenen met het brutoloon. Daardoor dragen ze veel minder premie af voor een buitenlandse uitzendkracht dan voor een Nederlandse, zei FNV-bestuurster Mariëtte Patijn dinsdag tegen RTL Nieuws. Volgens de FNV gaat het al gauw om honderden euro’s per uitzendkracht per maand.

Afspraken Belastingdienst met uitzendbranche
PvdA en CDA willen opheldering. ‘Het kan niet zo zijn dat zaken die wij willen aanpakken, zoals verdringing van Nederlandse bouwvakkers en chauffeurs, door afspraken van de Belastingdienst met de uitzendbranche juist worden bevorderd’, laat Tweede Kamerlid Kerstens (PvdA) weten. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat met zijn collega Eric Wiebes naar de regeling kijken, beloofde hij in RTL Nieuws.


Bron: ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Opnieuw schiet het FNV op de (gecertificeerde) uitzendbureaus. Het gaat hier over de zgn. cafetaria-regeling, die in het genoemde convenant door de fiscus en de branche nauwkeuriger omschreven/geregeld is. Zoals dat vaker gebruik is. Er is geen sprake van verdringing van Nederlandse weknemers, omdat door de extra kosten van huisvesting, reiskosten etc, de buitenlandse werknemers vaak gewoon duurder zijn.
    Ook kijkt een inlener niet alleen naar het kostenplaatje, maar heeft hij ook een voorkeur voor een Nederlandse werknemer vanwege de taal.
    Praten over verdringing is pure stemmingmakerij van het FNV.
    En plaats ik onder noemer zieltjes c.q. leden werven.

Reageer