Nieuw masterplan om meer technici te kweken

4

Ondanks het feit dat de overheid 350 miljoen euro heeft geïnvesteerd om meer technische studenten te scholen, loopt het tekort aan technisch personeel in 2016 op tot ongeveer 155.000 arbeidskrachten. Dit schrijft het Financieel Dagblad (FD) op basis van onderzoeksgegevens van het onderzoeksinstituut ROA.

Volgens het FD zijn het kabinet en het bedrijfsleven bezig met een nieuw plan om het tekort terug te dringen, omdat het Deltaplan Bèta-Techniek van de overheid te weinig heeft opgeleverd. Het onderzoeksinstituut ROA concludeert dat er tot 2016 minder geschoolde technische krachten op de markt komen, dan dat er vraag naar technische krachten zal zijn. 

Tekort groter dan voorzien
Volgens het ROA wordt het vooral problematisch voor wat betreft technisch analisten, werktuigbouwkundigen, weg- en waterbouwkundigen en grafische vakkrachten, zo schrijft het Financieel Dagblad. Het tekort is duidelijk groter dan een paar jaar terug werd voorzien; dit heeft mede te maken met de oudere technici die met pensioen gaan.

Vraag naar technici
Uit recent onderzoek van Yacht komt naar voren dat de vraag naar technici 19 procent hoger ligt dan in dezelfde periode in 2010. In het derde kwartaal van 2011 was er sprake van een plotselinge toename van 49 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Uit het buitenland halen of zelf opleiden
Bouw- en infrabedrijven zullen straks voor de vraag komen te staan hoe zij hun openstaande technische functies gaan invullen. Er zit voor ondernemers weinig anders op dan technici uit het buitenland te halen of zelf op te leiden als ze daar de tijd en de middelen voor hebben. Zo heeft men nu onder meer het oog op Spanje laten vallen, waar men kampt met een enorme werkloosheid. 

Nieuw plan
Volgens de krant is het bedrijfsleven nu bezig met een nieuw ‘masterplan’ dat 7 februari aan het kabinet zal worden aangeboden. Het plan moet technische opleidingen en de behoeftige ‘topsectoren’ nader tot elkaar brengen, aldus het Financieel Dagblad. 

Lees ook: 
Nauwelijk nog technici te vinden

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

4 reacties

  1. Dan zullen wij de minister even informeren dat er nog zat werknemers met een technische opleiding in Nederland zijn die door de heren werkgevers aan de kant worden gezet omdat wij “Te Oud” zouden zijn.

Reageer