‘Personeel zorg ontevreden over flexcontract’

1

Het werken in de zorg is minder aantrekkelijk door de vele flexibele contracten. Dat blijkt uit onderzoek onder 889 zorgmedewerkers door Abvakabo FNV. De onzekerheid die het flexcontract met zich mee brengt is voor bijna de helft van de respondenten reden om te stoppen met werken in de sector.

Het ontbreken van de zekerheid van een vast contract zorgt voor stress en heeft negatieve invloed op privéleven. Werkgevers moeten eerder vaste contracten bieden om de kwaliteit van zorg te garanderen, vindt 64 procent van de ondervraagden. Abvakabo FNV wil in de cao’s afspraken maken met werkgevers om het aantal flexcontracten terug te brengen.

Meldpunt

Abvakabo startte in april het meldpunt ‘hoe flex is de zorg?’ voor medewerkers in de sector. Daar konden zij hun ervaringen met flexwerk kwijt.

Uitzendbureaus

Hoewel er sprake is van veel flex in de zorgsector, betekent dit niet dat er veel gebruik wordt gemaakt van uitzendkrachten. Het gaat om andere vormen van flexibele arbeid. In het juni-nummer van Flexmarkt schrijft journalist Thijs Rösken dat uitzendorganisaties niet goed kunnen profiteren van de groeiende werkgelegenheid in de zorg. Dat heeft onder andere te maken met een ongunstige btw-regeling, waardoor het voor ziekenhuizen onaantrekkelijk is om uitzendbureaus in te schakelen. In het artikel zegt ABU-woordvoerder Jaco Coster dat uitzendbureaus een imagoprobleem hebben. ‘Hoewel de marges van uitzendbureaus nu al veel lager liggen dan tien jaar geleden, ziet de zorg ze nog altijd als duur.’ Zorgorganisaties zetten nu soms zelf interne flexpools op.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

Reageer